Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Karlsson
Alue:Yleistä keskustelua musiikista
Aihe:Kohtuuhintaiset levysoittimet (vinyyli) vertailtu
Aika:28.12.2007 23:23
Kyllähän minä propagandaa syön. Nyt ei muuta kuin nälkää ruokkimaan eli mistä löydän tuohon soittimeen paremman äänirasian? Pikaisen Googlailun tuloksena löysin kyllä paljon äänirasioita, mutta missään ei ollut mitään tietoa siitä mikä rasia tuohon omaan soittimeeni sopii.
 
Jos äänirasian haluaa tosiaan sovittaa kunnolla, vaaditaan vähän pään vaivaamista asialla. Tarpeen on tietää phono-asteesi säätömahdollisuudet, jotta tiedetään millaisilla sähköisillä arvoilla varustetut rasiat käyvät. Löytyykö MM/MC-vaihtoehdot? Entäpä gain-säätö? Ja eri impedanssivaihtoehdot?
 
Jos vahvistimessa ei ole sen ihmeempiä säätöjä noille, niin jostain päin pitäisi kuitenkin löytyä merkintä phono-liitännän arvoista. Näiden sähköisten arvojen mukaan päästään jo rajaamaan hieman valikoimaa. Tässä välissä on tietysti hyvä nyt sitten todeta, että äänirasian jälkeen kunnollinen phono-aste on tarpeen jos haluaa hyvää lopputulosta. Yleensä noissa erillisinä myytävissä on myös paremmat sovitusmahdollisuudet säätöjen ansiosta.
 
Ja jos halutaan äänirasian sopivan itse levariin vimpan päälle, päästään pitkälle hifinörtteilyn puolelle, nimittäin resonanssitaajuuteen. Äänivarsi ja -rasia muodostavat yhdessä kokonaisuuden, jolla on tietty resonanssitaajuus, kuten yleensä kaikilla esineillä, eikä siinä ole sinänsä mitään ihmeellistä. Tässä tapauksessa kuitenkin suurennetaan pienen pieniä värähtelyitä vinyylin pinnasta, joten pienetkin asiat voivat muuttua isoiksi. Jos tuo äänivarsi-rasia-yhdistelmän resonanssi osuu kuuloalueelle (tapahtuu bassotaajuuksilla, eli mitä lähempänä 20Hz, sitä huonompi), niin lopputuloksena on omituisen kuuloiset bassot. Ne voivat esimerkiksi jäädä soimaan tai kumista, vaikkei muuten kyseistä ongelmaa esiinny vaikkapa CD:ltä kuunneltaessa. Taas liian alas osuva resonanssitaajuus haittaa neulan toimintaa ja se seuraa huonosti levyn uraa. Ihanteellista on, että tuo taajuus on 10Hz paikkeilla. Tällöin siitä on vähiten haittaa toistolle.
 
Jotta tuohon taajuuteen pääsee käsiksi pitää tietää äänivarren tehollinen massa, äänirasian massa ja neulan joustavuuskerroin. Näiden avulla on mahdollista laskea mihin tuo taajuus sitten asettuu ja sitä kautta rasian mekaaninen soveltuvuus soittimeen.
 
No, helppoa kun sen osaa?
 
Vaihtoehto kaksi on etsiä täältä tietoa äänivarren ominaisuuksista ja siitä tehollisesta massasta:
 
http://www.vinylengine.com/tonearm-database.shtml
 
Ja sen jälkeen syöttää tieto täältä löytyvään laskuriin:
 
http://www.cartridgedb.com/
 
Jälkimmäisestä linkistä löytyy siis myös tietoa jos jonninmoisista äänirasioista, eli sieltä vaan speksejä kaivelemaan.
 
Kolmas vaihtoehto on konsultoida asiansa osaavaa hifikauppiasta asiasta, heiltä löytynee varmasti vinkkejä asiaan. Kunhan et mene paikalliseen kodinkoneliikkeeseen, ne myy sulle kuitenkin ämpeekolome-soittimen.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=1&t=157563