Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Klezberg
Alue:Puhaltimet
Aihe:Saksofonin aloittaminen
Aika:10.09.2007 13:33
Ajattelin kokeilla saksofonin soittamista, mutta haluaisin ensin selvittää pari perusjuttua, kuten että kannattaako edes haaveilla oppivansa "riittävää" soittotaitoa tässä vaiheessa, kun ikää on jo 36? Vai onko saksofoni ylipäätään sellainen soitin, että aloitusiällä on oleellista merkitystä? Sorminäppäryyttä ja koordinaatiokykyä uskoisin löytyvän kyllä.
 
Entä onko tenori vaikeampi kuin altto, ja millä erityisellä tavalla? Tuossa vähän aikaa sitten tuli "Legends of Jazz", jossa David Sanborn sanoi, että tenori ei ollut hänelle fyysisesti mahdollinen - liittyneekö polioon, jota sairasti?
 
Tietääkö kukaan, mistä Tampereella kannattaisi lähteä etsimään saksofonin opettajaa?

 
Itse aloitin runsaat pari vuotta sitten, ensin altolla ja sitten tenorilla. Aika pian sitten vaihdoin klarinettiin, mutta foniakin soittelen ajoittain edelleen. Ikää tuli tänä vuonna 50 täyteen. Taustana minulla oli puhallinpuolelta nokkahuilu ja midipuhallin, eli sormituksista oli entuudestaan hajua, ansatsista (suun käytöstä) ja ilman käytöstä ei. Ei minusta tuo oppiminen ollut mitenkään erityisen vaikeata. Fonin kanssa pääsin mielestäni hyvin alkuun omin voimin, kunnes kolmen viikon jälkeen kävin opettajalla. Hän pisti sitten opettelemaan ansatsin uudestaan. Eli opettajalla kannattaa käydä niin pian kuin mahdollista, vaikkei sitten jatkuvasti kävisikään.
 
Minä en näe altossa ja tenorissa niin oleellista eroa. Tenori on toki paljon isompi ja vaatii enemmän ilmaa. Alton kanssa tulee enemmän vireongelmia yläpäässä. Kannattaa valita sen mukaan kumman äänestä pitää. Tenorin Bb-vire on ehkä vähän kätevämpi kuin alton Eb-vire, mutta riippuu kovasti mitä soittaa ja minkä soitinten kanssa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=46&t=152757