Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:M.Hanski
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Bassokaapin rakentaminen
Aika:08.09.2007 12:36
Nihin ihmeeseen tuo perustuu? Millä tavoin villa vaikuttaa ilmajouseen? Olen luullut, että villan tarkoituksena on estää resonointia.
 
Pääasiallinen tarkoitus onkin vaimentaa seisovia aaltoja, mutta efektiivisen nettosisätilavuuden kasvu selittyy termodynamiikalla.


Rakennan tässä piakkoin suljetun 2x15 bassokaapin n. 200 l tilavuudella (elementit jo tilattu). Olisiko hyvä, jos takaseinässä olisi n. 10 cm lasivillaa. Riittääkö tuo?
 
Lasivilla on oikeastaan parempaa vaimennusmatskua kuin semmoinen höttöinen polyesterivanu. Takaseinään 100 mm lasivilla on varmaankin ihan OK. Kannattaa varmaankin kokeilla, onko myös sivuseinien vuoraamisella soundipolitiikan kannalta oleellista vaikutusta. Vuorausmatsku on hyvä kiinnittää kunnolla seinämiin, jottei kotelon sisällä ole ilmanpaineen vaikutuksesta heiluvia massoja.


Onko kaappi (noin 60cm leveä, 40cm syvä, 90cm korkea) tarpeeksi tukeva jos etulevy on 18mm koivuvaneria ja muut sivut 15mm koivuvaneria, sekä väliseinä keskelle kaappia 15 mm koivuvaneria? Väliseinän ei varmaankaan tarvitse olla tiivis.
 
Kyllähän tuohon jää aika paljon vapaata seinämäpinta-alaa väliseinälläkin, mutta onhan se yksi väliseinä parempi kuin ei mitään. Matskuvalinnat lienevät ihan OK, mutta painavien elementtien tapauksessa tekisin ehkä etulevyn vähän paksummastakin koivuvanerista.
 
Väliseinän voi rakentaa joko tiiviiksi tai sitten rei'ittää niin, että pienillä taajuuksilla molemmat elementit näkevät koko nettosisätilavuuden. Tiiviiksi rakennettaessa kotelon sisätilavuuden tulisi jakautua mahdollisimman tasan seinän molemmin puolin. Rei'ityksessä on huomioitava se, ettei heikennä tukilevyä liikaa. Levyn on tuettava koteloa sekä leveys- että syvyyssuunnassa.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=49115