Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:filtteri
Alue:Klassinen
Aihe:Klassinen musiikki muita musiikkityylejä arvokkaampi?
Aika:14.08.2007 18:52   (muokattu 14.08.2007 18:54)
Kyllä klassinen musiikki taidemusiikkina on hyvin arvokasta itsessään, mutta on hieman turhaa lähteä nostamaan hyvin vaikeastimääriteltävissä olosuhteista yhtä musiikkityylilajia toisen edelle; mutta jos kuitenkin vertailtaillaan keskimääräistä populaarimusiikkia ja klassista musiikkia, niiden väliltä löytyy suuria eroja, joita voidaan jossain määrin sovittaa arvokkuuskehyksiin.
 
Pop-musiikki on paljon "ihmisläheisempää" kuin klassinen musiikki; klassinen musiikki on enemmän hengellistä, korkeamman voiman (luonnon/jumalan) ylistämistä ja toisinaan hyvin filosofisesti puettua, toisin kuin keskimääräinen populaarimusiikki, jossa yleensä käydään läpi ihmissuhteita (seksuaalisuutta, ystävyyttä), ja tuodaan esille sellaisiakin asoita kuin alkoholi, huumeet ja väkivalta.
 
Ruokatermein sanoisin, että populaarimusiikki on pääosin sitä spagettia lihapullilla, ja varsinainen gourmee löytyy klassisen musiikin puolelta, jossa musiikin lähtökohtaiset erot mm. sävelkielen monimuotoisuussa, ja pyrkimyksessä avartamaan ihmismieltä korkeakultuurin avulla ovat usein ylivertaiset. En tarkoita, etteikö populaarimusiikilla olisi sijaa musiikkimaailmassa, päinvastoin; tulee kuitenkin muistaa, että se mikä lopulta merkitsee on musiikin hyväntahtoisuus, ilmaisuvoima ja selkeä musiikillinen sanoma, ja useimmiten esim. radiomusiikista näitä kaikkia on vaikea löytää.
 
Ja mitä musiikin esilletuontiin tulee, klassisen musiikin konsertteihin lähdetään nimenomaan kuuntelemaan musiikkia, ja vaikka hyväkäytöksisyys ja pukeutuminen eivät välttämättä olekaan se musiikin ydin, on siinä huomattava ero arvokkuudessa verrattuna esimerkiksi rock-festareihin, joissa yleisö suuriltaosin kuuntelee musiikkia juoden viinaa, oksennellen ja pusikossa naiden...bändin keulahahmot kiroilevat ja saattavat särkeä kitaransa keikan päätteeksi. Mitään tällaista ei taideta nähdä klassisen musiikin parissa -- ei lähimainkaan.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=151551