Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:M Hossa
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Engl Ritchie Blackmore nuppi
Aika:09.07.2007 15:52   (muokattu 09.07.2007 16:47)
kyllä se vaan niin menee, että työn keikoilla hoitaa englin savage 50w kombot (ei valmisteta enää nykyisin)
Varmasti, koska soundi on juurikin sitä luokkaa. ;D
 
Mahdollisesti herra on saattanut pari keikkaa vetää tuolla signaturenupillaan, mutta vain esittelymielessä. 90-luvun aluilla vielä hard/heavy -aikoina englin kombot olivat myös todennäköisimmin se soundin lähde. Tosin lavalla nähtiin savage nuppeja, mutta todennäköisesti nämä toimivat vain ja ainoastaan samassa tehtävässä, missä vanhat majorit, eli soundin vahvistamisessa. Nykyään myös Blackmore's nightin keikoilla katsellessa voimme huomata, että nauhuri on myös mukana, se on vaan rekvisiitan takana. Ja savage itsessään on vain crunch tasoisella säröllä, mutta volumea on paljon.
 
Kyllä, vahvistimenhan tehtävä on vahvistaa kitaran soundi, mutta on kaksi eri asiaa kuinka Ritchien modattu Major sen vahvistaa verrattuna ENGL:n vahvistimeen. Niinkuin hra Dawk S. itse sanoo englin mahdollisuuksista samaan soundiin kuin major: "NOT GONNA HAPPEN".

 
Eli vaikka blackmore useinkin rankataan majorin vakiokäyttäjäksi, niin itse soundin lähtökohta nämä majorit eivät ole. Itseasiassa Blackmore käytti purplen alkuaikoina julkisesti voxin ac30:siä, joka oli juuri se soundi, jota blackmore suosi tuohon aikaan. Sitten alkoi keikkalavat kasvaa ja aikaan liittyen "et ole mitään jos ei taustalla ole pino marshalleja", joten blackmorekin alkoi kokeilla marshalleja. Marshall yritti ja yritti hakea purkkeihinsa sitä ac30 soundia, mutta tämä ei blackmorea miellyttänyt.
Jonka johdosta Majorin etuaste modattiin VOXimaiseksi.
 
Katsellessa vanhojakin keikkoja, niin näitten stackejen takaa voimme löytää sellaisen kauniin "hyvin-ac30-muotoisen" laatikon.
Missä moisen kuvan/videon oot nähnyt?
 
Soundi on puhdastakin puhtaampi, viakka se olisikin säröllä.
Toisensa pois sulkevat asiat mielestäni.
 
Blackmoren treble buuster ja myöhemmin buusterina toimiva kelanauhuri ovat varmasti yksiä merkittäviä soundin lähteitä, koska varsinkin kelanauhurin aikaan (n. 1975--->) nauhurissa oli säädettävi taajuuksia ja volumeita. Nauhuri oli kitaran ja vahvistimen välissä, eli ns. buusterina. Eli todennäköisesti särö on syntynyt nauhurista, jolloin se on ohjattuna vahvistimeen, joka on toiminut itseasiassa hyvinkin hallittavalla volumetasolla. Näiden kahden osan jälkeen soundi on ollut valmiina, mutta nyt se tarvittaisi vaan vahvistaa. Tässä astuu kuvaan majorit. Eli valmis hallittava kitarasoundi on luotu eri vahvistimella ja nauhurilla, jotka ovat sitten ohjattu majoreihin, joissa soundi on vahvistettu.
 
Niin Hornby Skewes treble boosterit, kuin Aiwan kelanauhurikin toimivat boostereina etuasteen yliohjaukseen. Lisäksi Ricardon Majorissa oli ensimmäisiä marsun ns. master volumeita koska etuaste oli modattu. (cascaded preamp..itseasiassa sama periaate kun mun Matamp 1224:ssa)
 
Toki Blackmoren kohdalla ei koskaan voi olla täysin varma, mitä siellä on tapahtunut (varsinkaan studiossa), mutta varmaa on, että Blackmoren soundi ei ole niin yksinkertainen lopputulos, kuin usein kuvitellaan.
 
Totta, usein unohdetaan ne legendaariset kompurat, mikit, kaiuttimet, kielet miksaajan näpit ja nauhasoundi, jotka vaikuttivat perkuleesti vanhoihin soundeihin.
 
Pikku edit:
Ja noin muuten tältä "Majoria vain jo tehdyn soundin vahvistamiseen"-spekuloinnilta vie pohjaa esim se, kun herralta ei kuulu livenä CLJ Space Trucking:n lopussa mitään kitarasta, niin R. seuraa piuhaansa Aiwan luo ja huomaa sen olevan irti. No vie suoraan kitarasta lähtevän piuhan Majoriin, ja kappas...sama soundi.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=149981