Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:V1lleK
Alue:Jazz
Aihe:Jazz pianisteja?
Aika:22.04.2007 19:05
Luettelotulvalta on nyt kyllä vaikea välttyä, niin paljon hienoja pianisteja löytyy, erilaisia tyylejä, innovaattoreita ja kokeilijoita, rajojen koettelijoita...
 
Aiemmin mainittu Keith Jarrett on kyllä aivan omaa luokkaansa... Suosittelen tutustumaan, jos ei ole jo tuttu. Levyistä esimerkiksi Köln Concert sopii hyvin alkuun pääsemiseksi.
 
Blue Noten avant-garde ja hard-bop yhdistelmiin tutustut parhaiten Andrew Hillin kautta.
 
Bop-pianisteista ei voi jättää mainitsematta Bud Powellia. Hän on pianolle samaa Charlie Parker saksofonille.
 
Mainittiinko jo Thelonious Monk? Monk on jazzin ikoneja ja pakko mainita siinä missä Charlie Parker ja Miles Davis. Levyistä Brilliant Corners on oma suosikkini.
 
Miles Davis on saanut vaikutteita ja ideoita Ahmad Jamalilta. Kannattaa tarkistaa.
 
AACM-liikkeen hahmoista on pakko mainita Muhal Richard Abrams, innovaattori, kokeilija.
 
Kokeellista ja modernia osastoa edustaa mm. Cecil Taylor, välistä aika rankasti pianoa paukuttava "perkussionisti". Aloitti klassisen musiikin parissa mutta päätyi kuitenkin aika erilaiseen ilmaisuun.
 
Uutta musiikkia tarjoilee Alexander von Schlippenbach.
 
Pirtsakkaampaa groovea tarjoilee Horace Silver.
 
Blue Notelle useita klassikkolevyjä on Silverin ohella tehnyt Herbie Hancock. Maiden Voyage ja Empyrean Isles ovat klassikkoja. Hancockin musiikkia on jopa sämplätty kaupallisempaan levitykseen radioaaltoja myöten. Monenlaista kokeilua ja eri vaiheita hänkin on käynyt läpi.
 
ECM-tyyliä edustavat Jarrettin ohella Steve Kuhn, Marilyn Crispell, Vassilis Tsabropoulos, Bobo Stenson, Paul Bley, Carla Bley...
 
Bill Evans ja hänen trionsa Scott LaFaron ja Paul Motianin kanssa on eräs hienoimpia jazzmusiikissa. Heidän työskentelynsä oli suorastaan telepaattista. Sunday at the Village Vanguard on suositukseni.
 
Kotimaisiakin löytyy, esim. Joona Toivanen Ttrio, Iro Haarla, Alexi Tuomarila.
 
Saksofonisti John Coltranen vaimo Alice Coltrane. Spiritualistista ja väkevää musiikkia. Soitti pianon ohella myös harppua.
 
John Coltranen "Classic Quartetin" eli "sen" kvartetin pianisti McCoy Tyner. Tynerin levyistä kaikki tuntuvat olevan pianistin osalta korkeatasoisia, jos heikkouksia joskus löytyy, tuntuvat ne olevan lähinnä kanssamuusikoissa. The Real McCoy on oma suosikkini, jonka suosittelen hankkimaan. Coltranen kvartetin ainoa hengissä oleva jäsen.
 
Chick Corea on Jarrettin veroinen pianisti, monenlaista musiikkia löytyy hard-bopista fuusioon. Return To Forever on fuusion onnistuneimpia levyjä, johon kannattaa tutustua, vaikka fuusiosta ei edes pitäisikään. Jarrettin tapaan paljon ECM:lle musiikkia levyttänyt pianisti.
 
Matthew Shipp. Osaa yhdistää hienosti avant-gardea jazzpianismia populaarimman musiikin, hip-hopin keinoihin. Thirsty Ear levy-yhtiön Blue Series-julkaisusarjan voimahahmo. Equilibrium on mainio levy.
 
Muita mainitsemisen arvoisia:
 
Abdullah Ibrahim, Frank Kimbrough, Fred Hersch, Geri Allen, Herbie Hancock, Irene Schweitzer, Jaki Byard, Maria Schneider, Richie Beirach...
 
Tämä oli vaan yksinkertainen ja pikainen katsaus.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=55&t=146583