Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:peteihis
Alue:Aloittelijat
Aihe:miten luen nuotit ?
Aika:23.03.2007 13:01   (muokattu 23.03.2007 13:12)
miten mää ne ihme nuotit soitan soinnuissa onko ne nuotienn vinottelu ja kääntely tarkotettu pianolle vai? :D vois soittaa koulussa kun osais ne nuotit miten ne luetaan
 
Heh .. mäpäs yritän arvata mitä kysyjä tarkoittaa. :)
 
Ensin se kääntely. Nuottien "varsia" piirretään joko ylös tai alaspäin. Jos merkitään vaan yhtä melodiaa kerrallaan, niin varsia käännetään ihan vaan tilan säästämiseksi. Jos taas merkitään esim. kaksi lauluääntä samalle viivastolle, niin tapana on merkitä ykkösääni ylöspäin osoittavilla varsilla ja kakkosääni alaspäin osoittavilla.
 
Sointu taas (siis yhtaikaa soitettavat äänet) piirretään kiinni samaan varteen. Tai jos ei ole vartta (kokonuotti) niin piirretään vaan päällekkäin.
 
Vinottelu taas varmaan viittaa siihen että kahden/useamman nuottin varret yhdistävä vaakapalkki on vinossa ylöspäin tai alaspäin .... Noh se nyt tulee ihan vaan siitä että jos nuotin pallo, joka merkitsee äänen korkeutta, on eri korkeudella (=eri viivalla tai eri välissä), niin kyllä se yhdistävä viiva kanssa menee vinoon.
 
Se taas, että paljonko vaakapalkkeja tai häntiä nuotissa on kertoo siitä kuinka kauan ko. ääni soi. (Enempi tavaraa-->lyhyempi aika)
 
Sinänsä nuottien ja kitaran otelaudan välinen yhteys ei ole kovin luonnollinen ja systeemi on helpompi hahmottaa esim. pianon koskettimiston kautta. Toisaalta kitaralle on vastaavasti keksitty koko joukko nuottimerkintöjä, joita ei pysty pianolla soittamaan ollenkaan mutta niihin ei varmaan ihan alussa törmää.
 
Mutta eiköhän liene parasta jos joku osaa ihan naamatusten neuvoa, miten nuotteja tulkitaan ääneksi. Helpommin se sillain käy. Ja jos on liian vaikeeta, niin opettele tänään tunnistamaan yksi nuotti ja huomenna toinen. Ens vuonna osaat jo aika monta. (Tää siis ihan tosissaan: Jos homma tuntuu liian vaikealta, niin tarttee ottaa se pienemissä paloissa. Kyllä se siitä lopulta avautuu).
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=11&t=145014