Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:PIM
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Kitarasaundeista
Aika:08.03.2007 11:22   (muokattu 08.03.2007 11:27)
Niin, alle 1 sekuntia alueellakin tapahtuu taajuuskaistan limittytmistä !
 
Käytännössä kaikki aikaerot 0,05 ms:sta aina siihen asti, kun ihmiskorva tajuaa signaalit erillisiksi signaaleiksi, aiheuttaa taajuusvasteeseen kuoppia kuuloalueella. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kampasuodinilmiön voimakkuuteen ja vaikutukseen vaikuttaa tasan kaksi asiaa, eli A) aikaero, joka määrittää sen kuinka taajaan taajuusvasteeseen syntyy näitä kuoppia eli "kammanpiikkejä" siten, että mitä suurempi aikaero sitä taajemmat piikit, ja B) summattavien signaalien suhteellinen voimakkuus, eli mitä lähempänä signaalit ovat voimakkuudeltaan toisiaan sitä suurempia taajuusvasteen poikkeamat on. Eli jos näitä asioita ei ota huomioon niin ei kannata myöskään ihmetellä rumpuja miksatessa miksei se sinällään hyvänkuuloinen basariraita kuulostakaan välttämättä enää niin hyvältä kun sen miksaa yhteen overiraidan kanssa, jossa basari kuuluu 5ms myöhemmin, koska basarin ääntä värittää silloin siihen 200 hertsin välein syntyvät syvät taajuuskuopat.
 
Tuo "yksi jalka (="30"cm) = 1ms"-nyrkkisääntö soveltuu ehkä parhaiten siihen että jos on stereomikitys (esim. rumpuoverheadit) jotka molemmat kuulevat saman äänilähteen (snare) ja ovat eri puolella settiä symbaalien sanelemissa sijainneeissaan. 30cm = 1ms kaavalla voidaan laskea kuinka paljon toista (kauempana snaresta olevaa) overheadia pitää siirtää, että snare tulee kutakuinkin vaiheessa.
 
Tai paremminkin kuinka paljon lähimikitettyä snare-, basari tai tomiraitaa tulee siirtää että se on samassa vaiheessa overheadien kanssa.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=143991