Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Vilhelm1
Alue:Tietokoneet ja musiikkiohjelmat
Aihe:Linux ja musiikki
Aika:11.02.2007 04:24   (muokattu 11.02.2007 16:07)
Helvetin hieno homma että Linux-puolen ja yleensäkin avoimen lähdekoodin musasoftaan löytyy kiinnostusta muusikoiden.net-tyypeiltäkin. Kiitokseni tämän aiheen aloittaneelle! En malta olla kommentoimatta; haukkukaa ja kritisoikaa; pidän itseäni aika maallikkona, vaikka kokemusta löytyykin.
 
Paljon on mainittu tässä jo asiaa, mutta totuuden nimessä kannattaisi jokaisen asiaan perehtyneen myöntää, ettei musiikin tekoon nykyistä Ubuntu-versio 6.10 Edgy Eftiä pidä suositella. Todelliset reaaliaikaominaisuudet saa ainoastaan kääntämällä Ingo Molnarin kernelin, jossa on tarvittavat patchit (https://help.ubuntu.com/community/H … VanillaKernelWithRealtimePreemption). Kannattaa odottaa huhtikuun 19. päivään asti - silloin tulee siis tämä edellä mainittu versio 7.04 Feisty Fawn (https://wiki.ubuntu.com/FeistyReleaseSchedule). Siinä samassa yhteydessä tulee verkkoon ladattavaksi siis Ubuntu Studio (https://wiki.ubuntu.com/UbuntuStudio). Silloin OS X:lle löytynee varteenotettava vaihtoehto kokonaisuutena (ulkoasu, käyttäjätuki jne.) - viimeinkin.
 
Olen löytänyt myös loistavia distroja, joissa ovat kaikki säädöt valmiina ja jotka ovat helppo asentaa: 1) Debian-pohjainen 64 Studio (http://64studio.com/) 2) dyne:II core -pohjainen pure:dyne (https://goto10.org/puredyne/) 3) Knoppix-pohjainen Musix (http://www.musix.org.ar/en/index.html) 4) Studio To Go (http://www.ferventsoftware.com/). Näistä etenkin pure:dyne; plussaa pääkalloista ja äärimmileen trimmatusta uutuuden kiiltoisesta kernelistä. PD:tä ylläpitää Huddersfieldin yliopisto (mm. Justin Hawkinsin opiskelupaikka (http://www.huddcoll.ac.uk/international/news/news3.asp) ; rock yeah...).
 
PD, Musix sekä S2G buutataan suoraan CD:ltä. 64S:ta suosittelen, jos sattuu löytymään 64-bittinen PC AMD-prosulla ja kovalevytilaa. Musixissa on KDE niille, jotka ovat valmiita uhraamaan suoritustehoa visuaalisen näyttävyyden takia; muuten kandee käyttää karua Fluxbox-desktopia session aikana eli silloin PD. 64S:ssa on jo säädöt trimmattu sen verran hyvin, että oletuksena laitettu Gnome on ollut ihan jees. S2G:ta on kehuttu käyttäjäystävällisimmäksi ratkaisuksi (= ei säätöä) mutta maksaa 60 egeä; tosin on takuulla hintansa väärti.
 
Suosittelen buutattavaa distroa, koska mielestäni multimedia-Linuxia (em. distrot) ei kannata yhdistää desktop-Linuxiin (SuSe, Ubuntu jne.). Esim. parhaimmat Linux-musaohjelmat Rosegarden&Hydrogen pelittävät kunnolla vain, jos kone on oikeasti säädetty audio-käyttöön. Kandee pitää Linux-multimediaprojektit mahdollisimman erillään koneen arkikäytöstä. Tulin tähän johtopäätökseen tuhottuani hiljattain vahingossa puolivalmiin seminaarityöni kikkailtuani koneen säätöjen kanssa tuntikausia :) Jos tämä ei passaa, niin hommatkaa OS X. Sitäkin saa tosin säätää ennen kuin se sopii vakavaan työstämiseen.
 
Löysin muuten erittäin hyvän Linuxin audio-käyttöä käsittelevän ranskankielisen sivuston http://www.linuxmao.org/ josta on ollut paljon hyötyä. Sveduista löytyi myös yksi todella hyvä http://linux-daw.blogspot.com/ Niin ja jos latencyt haluaa laittaa nollaan moderneimmalla tavalla, niin hommatkaa Linux-ystävällisen yhtiön firewire-äänikortti (suosittelen http://www.presonus.com/firebox.html) ja käykää läpi Freebob-sivusto http://freebob.sourceforge.net/index.php/Main_Page ellette satu käyttämään pure:dyneä.
 
Onko joku Linux-macho tai -mimmi täällä mahdollisesti muuten tsekannut, miten Slackware-pohjainen Zenwalk pelittää musan teossa? jos on, niin laittakaa ihmeessä palautetta! Itse nostin heti kädet pystyyn :) Rock on Linux! P.S. Käytän itse arkikäytössä Mac Miniä OS X:llä ja kun teen musaa, niin buuttaan pure:dynen.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=33&t=136394