Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:kimurantti1
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:Mikä on tällaisen soinnun nimi?
Aika:21.01.2007 18:25
Joku muistaakseni kerran valisti, ettei oktaavia (mikäli muistan intervallin oikein) pienempiä intervalleja käytettäisi noissa add-merkinnöissä. Perustelua joko en muista tai ole kuullut. Dmadd11(omit5) ;).
 
Mutta mitenkähän on noiden add-merkintöjen laita?

 
Mä en muista mitään hienoja perusteluja asialle, mutta niin on vaan käytäntö. Äkkiseltään voisi ajatella sen liittyvän jollain tavalla hajotuksiin ja add-äänien funktioon soinnussa.
 
Esimerkiksi mollisoinnussa jos soittaa add9:n, ja hajottaa soinnun niin, että pieni terssi on ysiä ylempänä sointu kuulostaa aika karmealta, johtuen siitä pienestä noonista, joka intervallien välille muodostuu. jos äänet taas soittaa toisinpäin, mitään ongelmaa ei ole.
 
Mutta jos nyt palataan takaisin aiheeseen. Musta on aivan turha lähteä arvuuttelemaan nimiä soinnuille, jos ei ole tiedossa kontekstia. Jos joku kertoisi äänet C, F ja G, ne on helppoa ja järkevää mieltää Csus4:ksi. Jos ne äänet taas sijoitetaan Miles Davisin "So What"-kipaleeseen, mulla olisi vähintäänkin perusteltu syy olettaa ne Dm11-soinnun säveliksi. Eli ilman kontekstia tällainen arvuuttelu on aivan turhaa.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=141245