Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:The Soundophiliac
Alue:Tietokoneet ja musiikkiohjelmat
Aihe:Linux ja musiikki
Aika:08.01.2007 19:20   (muokattu 08.01.2007 19:36)
jorma r,
 
Olet oikeassa. Enpä ottanut musiikin tekemistä varten suunniteltuja jakeluja huomioon.
 
Linuxissa on toki heikkouksia musiikkipuolella mutta lantenssi ei varmasti ole yksi niistä. Rohkenen väittää että Linuxin virittäminen musiikkikäyttöön ei ole yhtään vaikeampaa kuin Windows XP:n. Näin nimenomaan normaalilta käyttäjältä - erityistä Linux / Unix asiantuntemusta ei vaadita.
 
Tämä riippuu täysin distrosta niin kuin moni muukin asia. Virittämättömällä yleistarkoitukseen tehdyllä kernelillä ei saa hyviä latensseja. Sen estävät mm. kernelin timer frequency ja pre-emption asetukset, jotka all-around distroissa on säädetty ajatellen lähinnä raakaa suorituskykyä sekä kannettavien akkuja. Tämä on faktaa.
 
Linux kykenee hyvin mataliin latensseihin, mutta tämä tapahtuu aina jossain määrin muiden asioiden kustannuksella. Jos distro ei tarjoa matalalatenssista kerneliä, joutuu sellaisen kokoamaan itse == säätöä. Säätö ei aina ole pahasta. Omalla kohdalla se oli ihan hyvä oppimiskokemus ja eipä siinä tullut ihan kaikkia hiuksia päästä revittyä.
 
Koko linux-distrojen joukosta ei voi tehdä juurikaan yleistyksiä. Itse en muistanutkaan tuota CCRMAa, ehkä koska en saanut sitä buuttaamaan hankalalla koneellani. Ainoa suurempi distro joka toimi hyvin oli ubuntu, jossa tällä hetkellä joutuu latenssien takia säätäämään. Muuten ubuntu on loistava ja seuraavaan versioon tuleekin matalalatenssinen kerneli repoihin. Tulevaisuudessa muutenkin asiat tulevat helpottumaan.
 
Linuxin käyttäminen on jossain määrin ensikertalaisena tuuripeliä. Jos sattuu olemaan rautaa jolla toimii esim. Planet CCRMA, niin ongelmia ei tosiaan ole. Jos taas CCRMA tai toinen musiikkiin tarkoitettu distro kuten DeMudi tai matalalatenssikerneliä tarjoavat distrot eivät vain toimi, joutuu säätämään.
 
Omat kokemukseni linuxista saattavat olla ja toivottavasti ovatkin keskimääräistä vaikeampia. Kannattaa joka tapauksessa kokeilla.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=33&t=136394