Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:harpist
Alue:Muut soittimet
Aihe:Bluesharppu perusbluesiin A:sta
Aika:25.12.2006 03:54
Mä oon vähän ulalla, tarkoitatko doorista moodia?
Kyllä sekin toimii.

 
Etten nyt sekottaisi ... musiikin ammattilaisia.
 
Alunperin Richterin asteikon harppu oli tarkoittettu soitettavaksi suoraan ("straight") siitä perus / juuri - nuotista johon harppu oli tehty , esim. C harpulla C-duurista.
 
Kansa oivalsi kuitenkin nopeasti , että sillä yhdellä ja ainolla harpulla jonka omistivat , voi soittaa muitakin kuin tarkoitettuja nuotteja / säveliä. Soittamalla soittimen kehittäjän mielestä "epäpuhtaasti" eli ns. "taivuttamalla"/ "bendaamalla" harpussa olevia säveliä , voitiin sillä soittaa sellaisiakin nuotteja joita soittimessa ei pitänyt olla. Edelläkävijöinä tähän soittotapaan olivat köyhät puuvillaa keränneet peltotyöläiset , jotka illalla "virkistäytyessään" soittivat harpusta näitä puuttuvia nuotteja , saadakseen oman mielialansa ja tulevan perinnemusiikkinsa kuuluviin ( ~siniset sävelet ).
 
Huuliharpistien keskuudessa näistä muista soittotavoista alettiin puhumaan ns. "positioina" eli asemina. Teoriassa niitä voi olla 12 mutta yleisesti ja "tunnustetusti" puhutaan viidestä yleisimmästä.
 
Myöhemmin vallitseva musiikin teoria vielä "valjastettiin" tähän pieneen soittimeen - positiot saivat nimet ja kansan soitin sai "musiikilliset avaimet".
 
Eli siis jotakuinkin näin ...
 
Diatonisen ("kymppireikäisen") eri asemat ( Positiot ) esim. C harpusta
 
1st position , "Straight" , (C) duuri , Ionian mode , 4 aukosta puhaltamalla ->
 
2nd position , "Crossed" , " se kvinttiasema" , Sävelasteikot taivuttamalla (by bending) : Mixolydian mode , (G)-blues , Major Pentatonic (duuri) , 2 aukosta imemällä -> tai 3 puhaltamalla ->
 
3rd position , "Double crossed" , (D) molli , Dorian mode , taivuttamalla D-blues asteikko , 4 aukosta imemällä ->
 
4th position , natural minor , (A) molli , Aeolian mode , taivuttamalla 3 aukosta imemällä -> tai 6 aukosta imemällä ->
 
5th position , (E) molli , Phrygian mode , puhaltamalla 5 aukosta ->

 
Nuo "moodit" (asteikot) voisi vielä tietysti joskus kirjoittaa ylös ketjuun , miten ne harpusta ulos otetaan (tässä tapauksessa C harpusta ) ...... mutta kun ei oikein tiedä - ei kai tässä nyt ole menossa joku "kissa hiiri leikki" ?
 
Vielä ketjun aloittajan kysymykseen ...
 
Bluesia A:sta ? . Ne A:n sinisävelet löytyvät D harpusta, jota soitetaan siis "crossed - harp" , toisesta positiosta eli sieltä "kvintin" päästä.
 
Yleisimmät harput joita Bluesissa tarvitsee:
 
G -> (D)
A -> (E)
Bb -> (F)
C -> (G)
D -> (A)
F -> (C)
 
Alussa harpun perussävellaji ja suluissa se "crossed" / "toinen positio" eli sävellaji jossa Blues ko. harpulla "taittuu".
 
Olinko tällä kertaa ymmärrettävämpi ... ? Enhän minä muuta - "kunhan vain tööttäilen" - harpusta kun lähtee niin kivoja ääniä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=14&t=131713