Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:maza
Alue:Koskettimet
Aihe:Lesliekaapit
Aika:24.11.2003 10:10
Pyöriviä kajareita (engl. rotary speaker) on valmistanut useampikin firma, joista tunnetuin on Don Leslien nimeä kantava firma. Ao. puljun kaappeja on tehty Hammondeihin sopivien mallien lisäksi myös vaikkapa Connille ja Baldwinille, sekä myyty lisenssillä pienempiin urkuun integroituja systeemejä (tällainen löytyy esim. omasta Hammond T-200:sta tai vaikkapa suomalaisista WLM:stä).
 
Kunnon Lepassahan on kaksi roottoria; bassolle pyörivä puinen tai solumuovinen rumpu ja diskanteille eräänlainen torvi. Jakotaajuus eri röörien välillä on 800 Hz. Vanhemmissa Leslie-malleissa (22, 31, 47, jne.) oli vain yksi nopeus; ts. pyörintä pois päältä tai sitten nopea eli tremolo, n. 400 kierrosta minuutissa. Uudemmissa (yleisimpiä / tunnetuimpia 122, 142, 145, 147, 251) nopeuksia on kaksi; chorale (~30 rpm) ja tuo tremolo (~400 rpm).
 
Leslien soundiin vaikuttaa pyörivien kajarien aiheuttamien doppler-efektin ja voimakkuudenmuutoksien lisäksi suuresti myös putkistyrkkari-Lepojen 40-wattinen putkivahvistin (2x 6550 putket class-A-kytkennällä), jolla saadaan soundiin semmoista särmää että oksat pois. Uudemmissa Leslieissä (710, 760, 770, 860 jne.) on käytetty myös transistorivahvistimia - näiden soundi ei yllä putkivahvistimellisten tasolle.
 
Leslien itsensä lisäksi pyöriviä kajareita on valmistanut monikin pulju. Yleisesti Euroopassa näkee liikenteessä italialaisia Elkatonen purkkeja. Nämä ovat sinällään ihan ok, mutta varustettuna transistorivahvistimilla ja lisäksi kuulopuheiden mukaan tremolo-asennolla saavutettava pyörimisnopeus ei ole riittävän nopea. Ihan hyviä purkkeja silti; itse jos moisen saisin, purkaisin ensitöikseni trankkuvahvistimen hitoille ja rakentelisin putkikytkentäisen tilalle.
 
Myös Suomessa on valmistettu Lepa-klooneja; MS:n Leo 200-kaappeja oli 70-luvulla kuulemma käytössä mm. Jukka Gustavsonilla. Ko. purkissa ei ole ollenkaan omaa vahvistinta, vaan kajarit kytkettiin kulloinkin sopivaan riittävän tehokkaaseen putkinuppiin. Ja soundasi tosi hyvältä!
 
Lepasimujahan löytyy myös nykyisin jos jonkinlaista, parhaana kai pidetään Hughes&Kettner Rotosphereä. Aitoa Asiaa(tm) ei tietysti korvaa mikään... Leslietä ei myöskään mielestäni pysty ainakaan kaksikanavastereojärjestelmään äänittämään kunnolla, vaan se on oikeasti _koettava itse livenä_!
 
...jos jollain on myydä joku lepa, niin tarjotkaa :>
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=36&t=44233