Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Fin_Rocker
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Kitaran tekeminen CNC koneella.
Aika:21.08.2006 16:45
Mä en usko etttä tuo työ irtoaa sopuhintaan yhtään mistään. Oma kokemus on että Suomessa metallipajoilla on kädetä täynnä töitä, eikä vaikeiden yksittäiskappaleiden tekemiseen löydy innostusta, ei ainakaan ilman kovaa hintalappua. Eri juttu sitten on jo jossain pääsee itse tekemään homman työpaikan tms. koneella.
 
Tollanen runkoon vaadittava alumiinikalikkahan nyt ei paljoa maksa, ehkä 3000€/tonni. Kitaran tekemiseen nyt ei kovin montaa kiloa tarvita, työvaroineen varmasti 50kg riittää, eli se on sitten 150e + aihioiden leikkaus (+alv).
 
Työveloitus voisi olla konetunneista noin hiha-arviona 100e / tunti. Muut työt ehkä aavistuksen halvemmalla. Ongelma on sitten että pelkästään tuon koneistamiseen palaa tunteja ihan kiitettävästi. Lisäksi aihion kiinnityksiin palaa oma aikansa, puhumatta tietysti siitä paljonko noin ihmeellisen mallisen työkappaleen kiinnityksiä saatta joutua miettimään jotta tekeminen ylipäätään onnistuu.
 
Kovin tuntimäärä palaa ilman muuta rungon mallintamiseen. Pätevä kaveri tekee jonkun telen mallin parissa tunnissa, mutta sekä tarvittava aikaa, että mallintajan taitoja tarvitaan sitten huomattavasti enemmän mikäli tehtävänä on vaikka LP/PRS-tyylinen kaarevakantinen kitara, puhumattakaan noista metalcarver.com:n kitaroiden pinnan koristeista.
 
NC-prosessoinnista ei henkiläkohtaista kokemusta löydy, mutta uskoakseni nykyaikaiset ohjelmat suoriutuvat siitä melko pienin lisätöin.
 
Jos tohon nyt menisi koneistusaikaa vaikka työpäivä ja mallinnus / NC-ohjelmointiaikaa toinen työpäivä, niin kitaralle tulisi hintaa 2 x 8 x 100 + 150 = 1750 + alv = 2135e. Hauskin juttuhan tässä on se, että seuraavat kappaleethan syntyisivät huomattavasti halvemmalla kun kaikkein työläimmät osuudet (mallinnus ja ohjelmointi + kiinnitysten miettiminen) on jo tehty. Hintaa voisi tulla enää ehkä 6 x 100 + 150 + alv = 915e, eli yli puolta vähemmän. Tästä johtuu ylempänäkin mainittu kommentti siitä, että NC on sarjatuotantoa, ei yksittäiskappaleita varten.
 
VAROITUS: Kaikki ylhäällä esitetyt hinnat ja tuntiarviot ovat sivistyneitä arvauksia ilman sitoumusta.

 
onkos tuollainen NC sitten ainut vaihtoehto työstämiselle, eknties jotain jokamiesluokan karumpia työvälineitä
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=130728