Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Veruon
Alue:Koskettimet
Aihe:Koskettimien vs. kitaran soitto - vaikeetako?
Aika:04.05.2006 19:13   (muokattu 04.05.2006 19:14)
Fakta, mistä ei edes pitäisi löytyä mitään vastaväitettä, on, että pianohan on paljon vaikeampi soitin. Kyllä molempia soittimia soittaessa aina törmää asiaan, joka ei mene niin millään. Pianossa on ensinnäkin kaksi kättä käytössä. Et pysty näkemään käsistäsi kuin toisen, joten on tiedettävä, missä koskettimet sijaitsevat. Tämä nyt on itsestään selvyys, eikä siinä sinänsä mitään vaikeaa ole, mutta kun kädet ovat todella erillään toisistaan ja soinnut vaihtuvat erittäin nopeasti rupeaa kaikilla ongelmia tulemaan. En nyt kitaraa ole soittanut, joten huomioikaa se. Pianonsoitossa sorminäppäryyden lisäksi tärkeintä ovat ranteet. Kärjistetysti voisi sanoa, että pianoa soitetaan ranteilla ja käsivarsilla, jotka saattavat sormen oikeaan kohtaan ja oikealla voimalla. Skaalojen soittaminen on täysin erilaista, koska pianolla skaalaa ei voi soittaa muutamalla käden positiolla.
 
Hoho!
 
Nämähän on loppujen lopuksi ihan henkimaailman juttuja, että mikä se on se vaikein soitin. Mielestäni jokaista soitinta voi soittaa helposti ja vaikeasti. Henkilö joka ei ole soittanut kitaraa, taikka esim. mitään puhallinsoitinta, niin eivät välttämättä tajua sitä, että jo äänen puhtaaksi/soundin hyväksi saaminen vaatii aikamoista osaamista. Tässä mielessä piano on ehkä vähän helpompi, ei tarvi kuin painaa kosketinta ja ääni tulee sieltä, ei kiksaa, ei särise, eikä myöskään ole epävireessä (olettaen...). Pianolla taas hankaluuksia saattaa tuottaa juuri tämä käsien itsenäistyminen, se on aluksi rajoittavaa, mutta kun sen oppii, niin siitä on myös paljon iloa. Saksofonia soitellessa ei paljon sointuja laiteta pohjalle, tai kompata omaa sooloa.
 
Oma mielipiteeni on se, että alussa pianoon on helpompi tutustua, koska koskettimet hahmottaa ehkäpä helpommin kuin kitaran välit, tämä kuitenkin kääntyy ympäri siinä vaiheessa kun ruvetaan transponoimaan mitä tahansa. Kitarassa muutetaan vain sormien paikkaa sopivan määrän välejä ylemmäs (suunnilleen), kun taas pianossa joutuu käyttämään täysin eri sormituksia (jonka takia kaikki asteikot pitäisi osata hyvin). Loppujen lopuksi kummatkin ovat ihan yhtä vaikeita.
 
En tiedä kuinka paljon tässä pitäisi ottaa huomioon se, että instrumentin hyvällä kuulostavaksi saaminen on usein paljon vaikeampaa, kuin pelkkä tekniikan hallitseminen. Joskus tässä asiassa tuntuu, että kun osaa sen bluus-skaalan ja pari bendiä, niin voikin jo rokata ympäri maailmaa kitarasankarina, mutta jos haluat kuuluisaksi pianistiksi, täytyy sinun soittaa vähintään Vallankumousetydi tms. Itseasiassa itseäni tuuppaa naurattamaan nykyään, jos kuuntelen kitarasooloa ja se on rakennettu täysin pentatonisen asteikon mukaan:P Kitarakin pitää saada kuulostamaan hyvältä, ja siinä onkin ehkä se juju, mikä tekee siitä niin vaikean.
 
EDIT: Itse ainakin pystyn soittamaan montakin asteikkoa pianolla vain 2 eri käden asennolla.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=36&t=122764