Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Rize
Alue:Laulaminen
Aihe:Laulun tutkiminen fysioterapian kannalta
Aika:03.02.2006 12:36
Nyt on alkanut aihe pikkuhiljaa hieman täsmentymään, eli ajattelin tutkia laulunaikaista lihasaktivaatiota pinnallisen elektromyografian avulla. Erityisesti juuri poikittainen vatsalihas olisi mielenkiintoinen tutkittava, mikäli sen aktivaatiota vain pystyy kyllin luotettavasti ko. menetelmällä mittaamaan.
 
Mielenkiintoinen aihe, ja varmasti myöskin paljon tutkittu.
 
Jos halutaan lähteä melko eksaktien mittausten pariin, niin musta mielenkiintoista olisi tutkia äänentuottonsa hyvin hallitsevan laulajan äänen hertsejä ja minkälainen vaikutus esim. hieronnalla on niihin. Saadaanko hieronnalla lisää syvyyttä tms. uusia taajuuksia soimaan ääneen?
 
Äänen värihän on nimenomaan sitä, minkälaisia taajuuksia äänessä soi. Tähän vaikuttaa rakenne, lihasten koko ja joustavuus, elimistön hallinta yms.

 
Tähän olisi mielenkiintoista tietenkin yhdistää yllämainittu äänen taajuuksien mittaus, eli mahdollinen tutkimusasetelma voisi olla esim. poikittaisen vatsalihaksen aktivaation lisääntymisen ja äänessä soivien taajuksien mahdollinen yhteys.
 
Siksi kysynkin fiksummilta: onko olemassa luotettavaa ja kohtuullisen yksinkertaista tapaa mitata lauluäänestä näitä taajuuksia, siis nimenomaan osaääneksiä perusääneksen lisäksi ja mahdollisesti jopa näiden keskinäisiä suhteita?
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=37&t=115255