Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:anttipi
Alue:Laulaminen
Aihe:Laulaminen refluksi-leikkauksen jälkeen?
Aika:17.01.2006 11:45   (muokattu 17.01.2006 15:31)
Kuinka pian näiden alustavien tutkimusten jälkeen pääsit leikkaukseen? Kunnallinen vai yksityinen?
 
Noin vuosi sitten oli tähystys. Kun tästä tuli tulokset (kesti muutaman viikon muistaakseni), sain lähetteen ph-mittaukseen. Näihin molempiin jouduin odottamaan vain muutaman päivän, koska paikallinen oppilasterveydenhuolto hankki ne ostopalveluna yksityiseltä. Julkisella puolella olisi varmasti saanut jonottaa paaaljon pidempään...
 
Sitten konsultaatioon julkisen puolen kirurgille. Pelkkää vastaanottoaikaa sai odottaa kolmisen kuukautta. Konsultaation jälkeen leikkausjonoon syyskuussa. Pari kertaa olisi ollut peruutuspaikka leikkaukseen jo viime vuoden lopulla, mutta tuli niin lyhyellä varoitusajalla, että en kyennyt järjestämään. Joka tapauksessa, hoitotakuu sanoo jonotusajaksi maksimissaan 6 kk ja ainakin täällä Tampereella homma näköjään toimii.

Mainitsiko lääkäri mitään nielun toipumisesta. Esim. voiko refluksin aiheuttamat tuhot olla pysyviä?
 
Sanoi että arviolta 2/3 saa tästä apua - tosin leikkauksen vaikutusta tähän "laryngofaryngeaaliseen refluksiin" (jenkkien termi) on tutkittu toistaiseksi vain muutamassa tutkimuksessa, uskomatonta kyllä.
 
Oma kirurgini ei puhunut nieluvaivojen toipumisajasta, mutta käsittääkseni siihen voi mennä kuukausiakin. Leikkauksesta johtuva turvotuskin voi aiheuttaa limaisuutta paranemisvaiheessa. Pääasia tällaisissa vaivoissa taitaa olla, ettei anna tilanteen mennä niin pahaksi, että tulee vakavampia vaurioita. Sikäli hyvä, että nämä asiat hoidetaan jo nuorena.
 
Lääkehoidosta vielä. Löysin tällaisen tekstinpätkän "eräästä amerikkalaisesta tutkimuksesta" (heh):
 
"Only 60% of patients on twice-daily PPI have adequate acid suppression for healing of LPR. Thus, up to 40% of LPR patients may require higher doses or a fundoplication for resolution to occur. In regard to the length of treatment, the results of the present study support the recommendations of the Consensus Conference Report on LPR (1997) that empiric treatment should be continued for a minimum of 6 months in most cases."
 
Tämä tarkoittaa, että edes 2 x 40 mg Nexium päivässä ei välttämättä riitä. Noh, eihän tuolla mainitsemallani annoksellakaan hinnaksi tule kuin 65e/kk! Ja pitäisi siis popsia useamman kuukauden. Minulla tuo kaksi kertaa päivässä annos ei ainakaan ollut riittävä. Mikäänhän ei onnistuneen lääkehoidonkaan jälkeen takaa, etteivätkö oireet uusiutuisi - jos on löysä mahanportti ja tyrä, niin sieltähän se mahansisältö huljuu ylöspäin koko loppuelämän.
 
Muistaakseni lääkäri ei maininnu, että mittaus suoritetaan kahdella anturilla.
 
Huomaa, että kuitenkin vain yksi _letku_ työnnetään nenästä sisään, joten se ei kerro siitä anturien määrästä. Eiköhän asiaa hoitava lääkäri hommansa osaa, jos olet kuitenkin nimenomaan nieluvaivojen takia tutkimukseen menossa.
 
EDITTIÄ:
Tsekkaapa vielä tämä linkki http://www.laryngoscope.com/pt/re/l … abLf2!1682352220!-949856144!9001!-1
Aika lupaavia tuloksia tuon mukaan. Siinä tutkittiin nimenomaan fundoplikaation tehoa relfuksin ruokatorven ulkopuolisiin oireisiin. Suurimmalla osalla oli ollut tämä LPR ("laryngofaryngeaalinen refluksi"). Eli tuon tutkimuksen mukaan 86 %:lla leikkaustulos luokiteltiin erinomaiseksi.
Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=37&t=111689