Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Tupuna
Alue:Rock, pop, alternative
Aihe:Michael Jackson
Aika:15.01.2006 11:28
Minnekähän aiemmat Jackson-threadit ovat hävinneet? On niitä täällä ollut. Hmm, outoa.
 
No, kuitenkin tunnustaudun suuremman luokan Jackson-faniksi. Fanitin herran tuotantoa koko lapsuuteni ja teini-ikäni, joten siltä ajalta minulla on vieläkin kaikki Jacksonin pitkäsoitot Jackson 5 -ajoilta lähtien, hillitön määrä sinkkuja, suuri määrä videomateriaalia jne. Koin kyllästymistä tuossa pari vuotta sitten, mutta nyt olen alkanut taas kuuntelemaan Jackson-levyjäni.
 
Jacksonin varsinaiseksi kunnon soolotuotannoksi lasketaan Off the wall (1979), Thriller (1982), Bad (1987), Dangerous (1991), HIStory - The Past, Present and Future (1995), Blood on the dancefloor - HIStory in the mix (1997) ja Invincible (2001). HIStory on tupla, joka sisältää uuden, hienon levyn lisäksi myös kokoelmalevyn vanhoilta ajoilta. Blood on the dancefloor sisältää viisi uutta biisiä ja muutamia, aika hyviäkin dancemiksauksia HIStoryn biiseistä. Invincible on taas niin täyttä kurapaskaa, ettei sitä kannata edes harkita ostaa.
 
Sen sijaan Off the wall, Thriller, Bad ja Dangerous ovat mielestäni jokaisen Jackson-diggarin peruskauraa. Off the wall on vallan mainio, soul/funk/disco-henkinen levy, jossa on edelleen mielibiisini "Don't stop 'til you get enough". Tuon ajan tuottajakultasormi Quincy Jones taisi aloitella Michaelin kanssa yhteistyötään jo tuolloin, jonka seurauksena syntyi yksi maailman parhaimmista (ja myydyimmistä) levyistä, Thriller. Thrillerin ansioiksi on populaarimusiikin historiassa spekuloitu ns. mustan ja valkoisen musiikin ennakkoluulotonta yhdistämistä (Eddie van Halen soittaa kitaraa Beat it:issä!) ja muutenkin innovatiivisen soundipolitiikan käyttämistä. Bad on mielestäni myös loistava albumi biisimateriaaliltaan. Dangerous on vielä tätä aikaa, kun Jacksonin pedofiiliuutisista ei tiedetty mitään. Materiaali on myös sen mukaista - innovatiivista ja biisimateriaaliltaan loistavaa.
 
Dangerousista pidän erityisesti, koska sen soundipolitiikka ja biisien aihiot olivat jälleen reippaasti edellä aikaansa. Dangerous kuulostaa siltä, että se olisi voitu tehdä 2000-luvulla. Jacksonin tuottajina häärivät monet nuoret, mustat r'n'b-tuottajat (mm. Teddy Riley), joiden tuotokset häärivät Dangerousille miljoonamyynnin. Omien havaintojeni mukaan Jacksonia ennen kukaan ei ollut tajunnut käyttää puhtaassa popmusiikissa rap-väliosiakaan. Mainio platta jo senkin takia.
 
Jos Off the wall kuulostaa hyvältä, suosittelen The Jacksonsilta albumeita Triumph (1980) ja Destiny (1978). Loistavaa soul/funk/disco-kamaa, jota pystyy kuuntelemaan myös kotosalla.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=3&t=114100