Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Dr Dominant
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Mnetin Finale-forum
Aika:17.11.2005 09:34   (muokattu 17.11.2005 09:37)
Miten mä saan Finalen pistämään nuottiviivastot yhtä suurin välein toisistaan niin että ne kauniisti täyttävät sivun esteettisen näköisesti.
 
Joko automaatilla tai käsin. Nämä ohjeet toimii ainakin Finale 2002:een asti - en tiedä onko uusimmissa versioissa muutettu olennaisesti jotain ...
 
1) Automaatilla:
 
- Valitse "Page Layout Tool"
- Valitse Page Layout-ylävalikosta "Space systems evenly"-toiminto
 
2) Käsin:
 
- Valitse "Page Layout Tool"
- Valitse Page Layout-ylävalikosta "systems --> edit margins". Ruutuun pitäisi aueta dialog-boxi jossa määritellään kunkin systeemin marginaalit ja etäisyys seuraavaan systeemiin etc.
- Aktivoi ensimmäinen systeemi klikkaamalla kerran keskelle ko. systeemiä.
- Naputa 1. systeemin ylämarginaali sen korkuiseksi että biisin otsikko ym. mahtuu mukavasti sivun ylälaitaan. Klikkaa "apply"-nappulaa jotta marginaalit päivittyvät.
- Yritä ja erehdy kunnes näyttää hyvältä.
- Aktivoi ensimmäisen sivun toinen systeemi ja sen jälkeen shift pohjassa sivun viimeinen systeemi. Näin aktivoit ekalta sivulta kaikki muut systeemit paitsi ensimmäisen. (Edit margins-dialogissa pitäis nyt näkyä change system '2' ja through 'ekan sivun viimeisen systeemin järjestysnumero')
- Hae kokeilemalla systeemien ylä- ja alamarginaalien sopivat koot, jotta sivun alin systeemi on tarpeeksi lähellä sivun alamarginaalia. Kokeile samoja arvoja systeemin ylä- ja alamarginaaleiksi (esim. 1 ja 1 cm) tai niin että ylämarginaali on isompi kuin alamarginaali. Itse käytän orkesteristemmoissa ja 1-rivisissä lead sheeteissä ylä 1,6 ja ala 0,6 cm. (Muista tarkistaa että options-valikon measurement units on valittu cm, jos kokeilet näillä)
- Kun löydät ekalle sivulle hyvän systeemien koon 2. ja viimeisen systeemin välillä, voit sen jälkeen valita tulevaisuudessa toimia seuraavasti:
 
- Merkitse muistiin hyväksi havaitsemasi marginaalien koot ensimmäiselle systeemille (otsikon mahtuminen etc.) ja muille (2. systeemi ja siitä eteenpäin). Tee työpohja, johon laitat kaikkiin systeemeihin samat marginaaliasetukset. (Edit margins-dialogissa klikkaa 'select all', sitten naputa lukemat ja 'apply'). Sitten vaihdat ekaan systeemiin isomman ylämarginaalin sen mukaan minkä olit kokeillut otsikon kanssa.
 
- Jos lappu menee toiselle tai siitä seuraaville sivuille, katso toista sivua, ja jos sivun alalaidassa on enemmän tyhjää kuin ylälaidassa, suurenna toisen sivun ensimmäisen systeemin marginaalia sen verran että sivu näyttää hyvältä. Kun olet löytänyt sopivan ylämarginaaliarvon sivuille 2 -->, kirjoita se muistiin samaan paikkaan missä nuo edelliset marginaaliarvot ovat. Vaihda tarvittaessa kolmannen etc. sivujen ekan systeemin ylämarginaalit tämän arvon mukaan.
 
- Kannattaa muistaa lisätä toiselle ja sitä seuraaville sivuille biisin nimi sivun yläreunaan ja sivunumero vaikkapa sivun alareunaan, jottei sitten mene laput sekaisin kun ne printtaa ja tiputtaa vahingossa samaan kasaan muiden 100:n lapun kanssa! ;)
 
- Säästät tulevaisuudessa aikaa, mikäli teet työpohjasi siten, että siinä on valmiina tekstikentät otsikolle, tempolle ja tyylille sekä säveltäjä/sanoittajatiedoille ekalla sivulla, biisin nimen ja sivunumeron tekstikentät sivuille 2+, ja tahteja niin paljon että lappu on ainakin kolme sivua pitkä ja joka systeemillä neljä tahtia. Fiksaa myös noi systeemien marginaalit valmiiksi koko työpohjaan.
 
Sitten kun käytät tätä työpohjaa tulevaisuudessa, sun tarttee vaan tallentaa heti kärkeen uudella nimellä, vaihtaa biisin nimet ja säveltäjät yms. (muista vaihtaa nimi myös 2+ sivulle), vaihtaa sävellaji ja tahtilaji ja alkaa kirjoittamaan. Marginaaleista ei tartte huolehtia ollenkaan. Kun lappu on valmis, aktivoit Mass Moverilla kaikki loppuun jääneet ylimääräiset tahdit ja painat deleteä. Homma on nipussa!
 
Tulipas vuodatus.
 
EDIT: Ai niin - tuossa automaatin käytössä on se ongelma, että jos se jakaa sellaiset sivut tasan, joilla on vain vaikka viis tai vähemmän systeemejä, näyttää yleensä ihan kamalalta. Mun silmään näyttää sekin kamalalta että peräkkäisillä sivuille on tasan sivulle jaettu eri määrä systeemejä. Tätä voi tietysti säädellä automaatin "Spacepages more than x%" dialogilla joka on siellä "space systems evenly" dialogissa. Mun henk. koht. mielipide on se, etten tykkää tässä systeemien välistyksessä käyttää mitään automaatteja, vaan teen käsin että näyttää hyvältä, kun automaatti ei mun makuun tee ikinä just niinkuin itse haluan välistyksen näyttävän.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=87682