Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:John Titor
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:vibrakampi-tekniikat
Aika:22.10.2005 21:57   (muokattu 22.10.2005 21:58)
Tsekkaa Brad Gillis, kitaristi muinaiselta 80-luvulta, joka soitti Night Rangerissa ja Ozzyn bändissäkin joskus. Sillä on yksi Star Licks -opetusvideo, jossa on todella paljon asiaa kampikikkailusta. Lisäksi se näyttää ne hommat todella selkeästi. Se on ensimmäisiä kunnon floikkakikkamiehiä, sen kanssa samoihin aikoihin tietysti Steve Vai, mutta Vai breikkasi maineeseen vasta myöhemmin. Noilta se Laihokin on juttunsa pöllinyt. Lisäksi Matthias IA Eklundh, joka on ihan mestari huiluäänten käytössä.
Muutama juttu jotta pääset vauhtiin.
Nuo vingutukset ja muut, joita Bodomikin käyttää, perustuvat huiluääniin, yleensä ensimmäisiltä viideltä nauhalta löytyviin. Jos haluat tarkan kaavion mitä ääniä sieltä löytyy, tsekkaa http://home.swipnet.se/freakguitar/licks.html ja sieltä oikeasta laidasta linkit, löytyy kaavio suunnilleen kaikista kitaran kaulalta löytyvistä huiluäänistä. Jotta saat äänet kuuluviin, on syytä tietää pari asiaa. Mitä lähempää tallaa pikkaat, mitä enemmän sulla on säröä ja mitä löysempi kieli on, sitä helpommin huiluäänet soivat. Lisäksi kuin laitat tallamikin päälle, saat oikeat taajuudet kuuluviin.
Vinkaus saadaan aikaan siten, että painat kammella kielen löysäksi (ei ihan löysäksi, vaan sillee että kieli vielä soi), pikkaat kielen löysänä ollessa haluamasi huiluäänen soimaan ja saatat kammen normaaliasentoonsa hallitusti. Vahvistimesta pitäisi kuulua ihana heviulvonta. Jos saat käsiisi Laihon Reap 'N Roll Licksin, näet miten just Bodomin saundi saadaan aikaan.
Flutteri on se ääni, joka kuuluu vaikkapa Bodomin Kissing the Shadowsin loppupuolen toisessa kitarasoolossa, Dream Theaterin Under a Glass Moonin soolossa ja ainakin piljuunassa muussa biisissä, noi tuli ekana mieleen. Ääni saadaan aikaan siten, että äänen soidessa isket kammen kärkeä, jolloin talla ja samalla ääni alkaa täristä. Tärinän saa aikaan pienellä voimalla, yhdellä sormella, kun ikään kuin hipaiset sitä kärkeä niin että painat sitä vähän alas ja sitten päästät kammen ponnahtamaan itsestään ylös. Saundi on hieman eri, riippuen siitä teetkö flutterin tallan takana vai edessä, koska värähtelysuunta on eri. Ei paljon väliä, anna Vain tehdä mitä haluaa:)
Dippi (alhaalta tai ylhäältä) muistuttaa bendiä. Ennen kuin soitat äänen, painat kampea hieman alas tai nostat ylös, soitat äänen, joka on matalampi tai korkeampi kuin normaalisti nauhalta soitettava ääni, ja nostat tai lasket äänen tavalliseen korkeuteensa palauttamalla kammen normaaliasentoon. Dipinkään ei tarvitse olla kamalan syvä, jotta efekti on oikea.
Vibrato on aika lailla erilainen kammella tehtynä, koska sen saa älyttömän laajaksi tai sitten kapeaksi rautalankavibratoksi. Ei varmaan tarvitse paljon selittää, senkun huljutat kampea.
Seuraavalle tempulle en oikeen keksi nimeä. Soita ääni ja lähde liu'uttamaan sormeasi pitkin otelautaa. Samalla kun liikutat johonkin suuntaan sormea, liikuta ääntä kammella toiseen suuntaan. Jos nouset ylös, paina kampea alas. Tulos on se, että ääni ikään kuin pysyy melkein samana. Lopuksi voit palauttaa kammen normaaliasentoon, jolloin loppuun tulee villi glissando.
Dive bomb on kaikkien suosikki. Soitat korkean äänen ja painat kammen kanteen asti, sitten pistät kaikki kielet soimaan löysänä, jolloin ääni muistuttaa hieman pommin räjähdystä.
Jos joku keksii jotain hauskaa, kertokoon, mutta dippaukset, huiluäänet ja flutteri ovat käyttökelpoisimpia juttuja, jollain tavalla musikaalisia kikkoja.
Kaikkia ääniähän voi tietysti muuttaa kammen avulla, kokeilemalla oppii. Tallan avulla tehty chorus on ihan hauska juttu cleaneihin kohtiin, trillit joita laskee kammen avulla ovat hyviä juttuja jne. Yläpuolella on kuitenkin listattuna ne mun mielestä käyttökelpoiset jutut.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=106541