Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:jPekka
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Gretsch kitaroista tarvittaisiin tietoja..
Aika:20.09.2005 22:37
Ah, Paulin kommentista tuli mieleen, että yksi viidakko Gretscheissä ovat tallat. Malleja on melkoisen monia.
 
Sekä puoliakustisissa että Jet-sarjan "lankuissa" on nimittäin kielet vedetty peräkappaleesta jazzkitaratyylisen kelluvan tallan yli - eli talla alustoineen on irrallinen palikka, joka pysyy kohdallaan kielten painamana (jotkut ovat laittaneet tallan alle kaksipuolista teippiä tai muita virityksiä, mutta ainakin Duojetin talla tuntuu pysyvän oikein hyvin 12-kielten painamana).
 
Yksinkertaisin versio on pelkkä metallipalkki, jossa on mahdollisesti urat kielille. Tämä "bar bridge" on esimerkiksi George Harrison -Duojetin vakio. Soundillisesti hyvä, säätömahdollisuuksia rajallisesti.
 
Omassa Duojetissäni on "space control" - ruuvikierteinen poikittaispalkki, jossa tallapaloina on palkkiin kiinnitetyt, lovetut mutterit. Soundillisesti aika hyvä tämäkin, säätövaraa palkkiin nähden enemmän eli kielten etäisyys toisistaan. Intonaatiosäätö tässäkin vain sikäli, että koko tallasysteemiä voi päistään liikutella suuntaan tai toiseen.
 
Klassinen malli on "Melita bridge": edellisiin verrattuna paljon paremmat intonaation säätömahdollisuudet, mutta tallapalat ovat aika korkeita ja estävät jossain määrin kielten demppaamisen kämmensyrjällä.
 
Aika monet ovat laittaneet orkkistallojen tilalle Gibson-tyylisen "Tune-O-Maticin", mikä taitaa joissakin malleissa olla vakkarinakin.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=103617