Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Jucciz
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:NoiseGate ?
Aika:18.08.2005 10:05   (muokattu 18.08.2005 10:12)
Moderni rock-särö muodostuu hyvin suuressa määrin kompressoinnista, vaikka vahvistimissa ei olekaan sille erillistä säätöä.
 
Kun putkivahvistin on riittävän kovalla, ei etuasteen gain-potikan pyörittely juurikaan vaikuta äänenvoimakkuuteen: esimerkiksi Orangessani gain-potikka ei about puolenvälin jälkeen nosta äänenvoimakkuutta oikeastaan yhtään vaan soundi kompressoituu ja säröytyy vaan enemmän. Toimii myös kitaran volumepotikalla: kun kitara on "pienellä", soundi on suurin piirtein puhdas ja kun väännän kitaran volumen "kaakkoon", ei äänenvoimakkuus itse asiassa kasva juurikaan, mutta särön määrä lisääntyy merkittävästi - kompressointia!
 
Mutta itse aiheeseen kommentoisin lyhyesti: jos noise gatea oikeasti tarvitsee kitaran signaalitiessä, on jotain tehty mielestäni väärin. Jos häiriöäänien osuus kokonaissignaalista on niin suuri, että tarvitaan signaaliketjuun lisää laitteita saamaan se kuriin, on jotain pielessä. Tällöin lähtisin ennemmin selvittämään, mistä liiat hurinat ja pörinät johtuvat. Ainakin seuraavat vaihtoehdot tulevat mieleen:
 
* säröä (vahvistusasteita) on käytössä aivan liikaa (ehkä yleisin syy)
* kitarakaapelit ja efektien välipiuhat tai niiden liittimet ovat huonolaatuisia
* virransyöttö tuottaa häiriötä (esim. heikkolaatuinen virtalähde efektipedaaleissa)
* maadoittamattomat pistorasiat
* maalenkit (esim. jos vahvistin ja efektipedaalit ottavat virran eri pistorasioista vaikkapa eri puolelta huonetta)
* kitaran maadoitus tai häiriösuojaus on huonosti totetutettu
* vahvistin on rikki tai vahvistinputket tai muut komponentit vetelevät viimeisiään
* soittotilan muut laitteet tuottavat häiriöitä (tietokoneen monitorit, loisteputket, kännykät, voimakkaat magneetit)
 
Tämän jälkeen korjaisin vian siellä, missä se ON. Jos vahvistin pörisee, pörinä kannattaa poistaa jo vahvistimessa eikä antaa sen olla ja geitata pörinä pois jossain muualla - geittaamisen tuloksena kärsii aina varsinainen toivottukin soundi: pitkien äänien hännät leikkautuvat usein epäluonnollisesti pois... tai jos niitä ei leikata, ei leikata paljon sitä ongelmallista pörinääkään.
 
Noise gaten hankkimisen perusteluksi ei mielestäni riitä se, että "saapahan ylimääräisen melun pois niistä kohdista, jossa en soita". Tätä toimenpidettä varten kannattaa paljon mieluummin hommata vaikkapa volumepedaali, jolla voi tehdä paljon muutakin: hyvissä volumepedaaleissa on erillinen lähtö virittimelle (joka mahdollistaa äänettömän virittämisen kappaleiden välissä) ja esimerkiksi keikoilla kitaran vaihtaminen on kätevä tehdä kaavalla: "volumepedaali alas, kitara telineeseen, uusi kitara tilalle, volumepedaali takaisin ylös", jolloin ei tarvitse tuottaa yleisölle turhaa kitaranvaihdosta johtuvaa vahvistinpauketta.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=100770