Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:pkhlo
Alue:Tuottaminen ja sovittaminen
Aihe:Esituotanto, Dig It?
Aika:13.07.2005 13:41
Esituotannossa nauhoitamme ensin livenä koko biisin. Sen jälkeen saatamme heti muokata rakenteita, basariniskuja, bridgejä jne. Idea on, että keikkojen ja "vapaan" treenisoittamisen kautta jokaisella on omalle instrumentilleen vaihtoehtoisia soinnutuksia, rytmityksiä jne. jotka _vasta_ esituotannossa lyödään lukkoon. Koskapa koemme, että äänen tallentaminen on vakava asia jossa biisin pitää olla evoluutionsa päässä. Usein käy niin, että kun jokaisen soittajan tulkinnasta / repertuaarista on valittu ja sovitettu muiden kanssa parhaat palat, on edessä biisin viimeinen nauhoitus ja uudelleen treenaus tätä nauhaa apuna käyttäen. Sama nauha toimii studiolla muistilappuna ja tukena saundien säätämiselle.
 
Jep, pistän nimeni alle ihan täysin. Noin mäkin mieluiten tekisin. Tosi hyvin selvitetty toi muuten. Käytännössä me tehdään vähän eri lailla toi, koska ei jaksa roudata/ pitäis lainailla äänityskalustoa ja mikittää jne. Eli soitan itte lähes kaikki pohjat himassa sen mukaan mitä treeninauhalle on tallentunu. Rummut ja kiipparit tietty midinä. Treeninauhat tehdään huolella ja mä pyrin niistä apinoimaan kaiken mahdollisen, joskus tuon niihin omia ideoitanikin. Myönnän, ei se tietenkään oo sama asia, mut näin nyt tässä päntissä. Päälaulut tulee solisti toki vetäseen.
 
Midillä tekemisessä on etunsa, kun niitä musiikillisia ideoita voi meleko helposti lennosta testailla koko muun matskun päälle. Tokikin onhan se musa useimmiten jo tosi pitkälle arrattua ennen esaria, mut aina se biisin sovitus siitä jotenkin muuttuu, usein vielä eri syistä.
 
Parhautta esarissa musta on se kuinka siitä kuulee sen jos jotain ei kuule. Eli jos soitin/laulu-sovitukset menee keskenään puuroksi tai muuten hukkaa ideansa. Noita kun ei välttämättä kuule treeniksen monitoroinnilla tulpat päässä
 
En usko että pystyisin arraamaan kovinkaan usein biisiä _varmasti_ parhaimmilleen ilman aikamoista vatvomista. Se on Mozartin hommia. Tämän takia en myöskään suosittele, varsinkaan kokemattomammille säveltäjä/sovittajille demon tekemistä biisistä liian aikaisessa vaiheessa. Se tappaa helposti luovuuden ja hävittää vaihtoehdot.
 
Joo, myönnetään. Tossa on pahin downside. Menemättä yksityiskohtiin aikainen esituotanto tuntuu vaan olevan omalle orkalle se pitkälti oikia ratkaisu. Esarilla yritän hakee meidän musan tekemiseen semmosta hyvää balanssia tarkan etukäteissuunnittelun ja intuition välille. Tää pitää paikkansa oikeestaan niin treenien, keikkojen kuin studionkin suhteen, mut eri asioissa/painotuksin.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=47&t=97562