Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:MKK
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Sähköissä ongelmaa!
Aika:29.05.2005 12:25
Montako piuhaa on mikissä ja missä järjestyksessä ne ovat kiinni? Nimittän voluumet muuttuu melkoisesti, kun vertaa sarjaan/rinnan ja samat vielä vastavaiheessa ja samassa vaiheessa. Epäilen, että nyt meni kelat vastavaiheeseen. Tai toinen jäi peräti pois, kun väliotto tulee maihin.
 
Mikit ovat SD:n Jazzit. Ja mikeissä on viisi piuhaa:
Punainen, valkoinen, vihreä, musta ja maa(?)
 
Olen kytkenyt ne seuraavasti:
 
- Punainen ja valkoinen sidottu yhteen ja eristetty
- Vihreä ja maa sidottu yhteen ja kolvattu potikkaan kiinni
- Musta kolvattu potikan oikean puoleiseen "napaan", josta lähtee myös "trasistori" (tai mikä nyt sit onkaan) tonen keskimmäiseen napaan.
- Volumepotikan keskimmäiseen napaan tulee mikkivalitsimelta piuha.
- Potikan vasemman puoleinan napa käännetty ja kolvattu potikan runkoon kiinni.
 
Tällaisen kytkennän olen tehnyt myös kaulamikille, joka on erittäin äänekäs verrattuna tallamikkiin. Tämän vuoksi epäilen vian olevan potikassa, voin toki olla väärässäkin.
 
Piuha kiinni kitaraan ja toinen pää yleismittariin ohmiasentoon. Tallassa näyttää jotakin 10-15ohmia kaulassa suunilleen saman ehkä aavistuksen voi olla vähempi. 10 tuntumassa kuitenkin. Kaikki potikat siis täysillä eli isoin meteli. Jos näyttää isompia lukemia on siellä jotakin hämminkiä, arvot nousee kun väännät potikoita pienemmälle...
 
Anteeksi, mutta en ymmärtänyt tätä ohjetta, syy tähän voi olla kuumeinen olotila, mutta väännätkö rautalangasta.
 
Eli kitarassa pitää olla kitarakaapeli kiinni? mihin kohtaan laitan sähkömittarin piikit kiinni? Toinen mikkiin ja toinen maahan?
 
Saan vastaa maanantaina uudet potikat. Epäilen, että mikki on ehjä, mutta potikka ei. Kolvasin potikan irti, ja kuinka voin mittarilla todeta, että onko potikka ehjä vai rikkonainen? Mihin kohtaan potikkaa?
 
Kun käännän potikasta reunimmaisen navan runkoon ja laitan mittarin ohmi arvoille, keskimmäinen navoista reagoi potikan ruuvailuun, arvot: täysin kiinni = 0ohm ja täysillä = 478ohm, ja oikein puoleinen napa on koko ajan 478ohm ja potikan ruuvailu ei vaikuta siihen. Eli eikös tuo potikka näyttäisi olevan aivan toimintakelpoinen?!
 
Laitatteko vielä tarkempia ohjeita tuohon, kuinka voin mitata tuo mikin, että se on varmasti ehjä ja antaa ulos tarvittavan määrän tehoa? Mikki pitäisi olla ehjä, ostin sen uutena, kuten kaikki muutkin osat.
 
Kiitokset teille!
 
/Mika
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=94390