Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Jucciz
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Etuasteputkivertailua äänipätkien kera
Aika:23.03.2005 00:24   (muokattu 29.06.2005 12:21)
Tilasin viime viikolla läjän putkia (JJ), sillä ajattelin vaihtaa molempiin vahvistimiini kaikki putket. Tilasin myös yhden ylimääräisen etuasteputken, kaiken varalta. Yhtäkkiä sain idean kurkistaa Ibanez Tube King -putkisäröpedaalini sisälle ja testata huvikseni, miltä se kuulostaisi eri putkilla. Erot olivat hämmästyttävän suuria, joten ajattelin jakaa havaintoni teillekin, ihan siltä varalta että jotakuta sattuisi kiinnostamaan.
 
Ostohetkellä Tube Kingissä oli sisällä "MESA STR 12AT7 ECC81". En ollut uskoa aluksi korviani - tai oikeastaan muihin putkiin painettua merkintää - sillä kolme muuta testaamaani putkea (kaikki tyypiltään 12AX7/ECC83) olivat huomattavasti miedompia vahvistukseltaan. Ja minä kun luulin, että 12AT7:n piti olla se "seuraavaksi vaisumpi pikkuveli". Ehkä Mesan pojilla on ihan oma käsitys siitä, mikä on "medium gain".. Googlella löysinkin suuntaa-antavaa tietoa:
 
Mesa STR 12AX7A Preamp *
These tubes are high gain with much distortion. Dark sounding
with not much definition in Fender-style amps. (SA)
Lähde: http://www.blueguitar.org/new/articles/blue_gtr/amps/ritetube.pdf

 
Tuo kuvaus koski varsinaisesti Mesan 12AX7-putkea, mutta sekin on näemmä omassa sarjassaan erittäin säröinen putki, joten en ole yllättynyt, että pikkuveljensäkin on aika lihaksikkaan kuuloinen, omaan makuuni jopa hieman liian säröinen. Mesan putken kera pedaalista ulos tulevan äänen voimakkuus kasvoi useita desibelejä, mikä aluksi yllätti. Tämä putki sai muut putket tuntumaan korkeintaan 12AY7-tyyppisiltä, vaan kun ei...
 
Muut testaamani putket olivat:
JJ ECC 83 S - tilasin näitä yhteensä 8 kpl, vahvistimiin 7 kpl ja yhden varalle. Onneksi testasin myös Tube Kingissä: erittäin hieno, dynaaminen, "kermainen", joskin suhteellisen tumma soundi. Ei ehkä jokaisen hevimiehen suosikki, tai ainakaan niiden, jotka haluavat kirskuvaa yläpäätä.
 
Golden Dragon E83CC - Orangen "stock"-etuasteputket. Näitä tuli Orange AD30TC-combon mukana yhteensä 4 kpl. Vaihdoin tilalle JJ:t ja muutos oli vahvistimessa positiiviseen suuntaan: Golden Dragonit ovat suhteellisen kirkassoundisia, paikoin jopa liiankin kirkkaita minun makuuni, kuitenkin Tube Kingissä ne tuntuivat toimivan erittäin hyvin: pedaalin Treble-potikka sai huomattavasti lisää säätövaraa: tämän putken kanssa soundiskaala on tosi tunkkaisesta huomattavankin kirkkaaseen asti. Luultavasti jätän pedaaliin tällaisen.
 
Sovtek 12AX7 WA - Traynorin "stock"-etuasteputki. Näitä tuli Traynor YCV20-combon mukana yhteensä 3 kpl. Havaintojeni perusteella testin toisiksi voimakasäänisin putki: säröytyy enemmän kuin JJ ja Golden Dragon, muttei aivan yhtä ronskisti kuin Mesan putki. Ehkä nelikon "tylsin", joskin makuasia viime kädessä. Ei missään nimessä käyttökelvoton, mutta muissa putkissa tuntui olevan enemmän selkeä omanlaisensa "luonne".
 
Asiaan. Itse testin suoritin tyrkkäämällä Tube Kingin suoraan mikseriin ja siitä eteenpäin soundi vedettiin suoraan sisään koneelle, jossa käytin Guitar Suiten Fender Twin-mallinnusta (mikkiständini on lainassa, joten en voi mikittää Orangea erityisen kätevästi, mutta huomasin mallinnuksen ajavan asiansa erittäin hyvin tähän tarkoitukseen). Testikitarana käytin luottotyökalua, Fenderin Stratocasteria jostain 70-luvun alkuvuosilta. Testipätkissä käytössä on DiMarzion HS-3 (talla), mikäli jotakuta sattuu kiinnostamaan. Soitin yksinkertaista riffiä aloittaen tilanteesta, jossa Tube Kingin Gain-säätö oli täysillä (10) ja pudotin sitä pykälän kerrallaan aina nollaan asti. Tällä tavoin voitaneen saada ainakin jonkinlainen kuva siitä, miten kukin putki käyttäytyy eri tilanteissa. Soittovoimakkuuden pyrin pitämään oikeassa kädessäni mahdollisimman samana koko ajan, joskin on syytä muistaa, että minäkin olen vain ihminen.. :) Muut Tube Kingin säädöt pysyivät samoina testin ajan (bassoa hieman yli puolivälin, middlet suurin piirtein puolivälissä, diskanttia hieman alle puolivälin). Nauhoituksen jälkeen normalisoin pätkät, joten ne soivat yhtä kovaa ainakin alussa. Soundierot tulevat kyllä esiin, varsinkin kuulokkeilla kuunneltaessa.
 
Ääninäytteet tässä (putkien selväkieliset painatukset merkitty):
 
Mesa STR 12AT7
http://mp3.jucciz.com/etuasteputkivertailu/mesa_str_12at7_ecc81.mp3
 
JJ ECC 83 S
http://mp3.jucciz.com/etuasteputkivertailu/jj_ecc83s.mp3
 
Golden Dragon - Made in China - E83CC
http://mp3.jucciz.com/etuasteputkivertailu/golden_dragon_e83cc.mp3
 
7025/12AX7WA - Made in Russia - Sovtek - 0209
http://mp3.jucciz.com/etuasteputkivertailu/sovtek_12ax7wa.mp3
 
Kuriositeettinä vielä pari kuvaa itse pedaalista:
http://jucciz.com/kuvia/rojut/tubeking/
 
Pitkään olen jo ollut sitä mieltä, että monipuolisempaa säröpedaalia saa hakea (juurikin tuon aktiivisen kolmialueisen EQ:n ja erittäin reagoivan Gain-säädön ansiosta), mutta enpä tullut ajatelleeksi, miten paljon eri putkilla voidaan vielä vaikuttaa siihen, miltä tuo laite kuulostaa.
 
Kommentteja otetaan vastaan.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=88407