Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Dr Dominant
Alue:Musiikin teoria ja säveltäminen
Aihe:Mnetin Finale-forum
Aika:16.03.2005 11:51
Yksinkertainen kysyy yksinkertaisia asioita:
 
Toisten tekemissä keikkalapuissa segnot ja pompat on helposti löydettävissä kiireessä ja huonossa valaistuksessa kun niillä on paksu neliökehys.
 
Miten mä toteutan saman Finalella?

 
Käytä expression-työkalua. (se mf:n näköinen paletissa). Tuplaklikkaa viivastoa, jotta dialogiboxi aukeaa. Klikkaa create ... Syötä tekstikenttään %-merkki (en ole varma onko toi sama PC:ssä, joka tapauksessa se merkki Maestro-fontista missä on segno) ja anna sille kooksi joku riittävän iso, esim. 32 tai isompi, näkyy lapuista hyvin. Sitten klikkaa "Enclose expression" ja valitse alasvetovalikosta vaikkapa laatikko, ympyrä, ellipsi tai mikä vaan pentagrammi sun stailiin toimii ;). Tuosta voit myös editoida sen laatikon viivan paksuudet ja laatikon koon yms.
 
Sitten vaan merkki viivastolle ja johan toimii. Jos teet segno-merkin repeat-työkalulla, silloin Finale myös soittaa midinä ne kertaukset oikein, mutta kuka sitä tarttee ... :) Pääasia on saada nopeasti hyvän näköinen lappu. Codamerkin kanssa voit tehdä samalla tavalla, macissä tais codamerkkin olla alt ja 5 Maestro-fontilla. Noi sun pitää kurkkia siitä Finalen taulukosta missä on noi fontit listattu että mikä merkki löytyy mistäkin.
 
On muuten viisasta tallentaa sitten ne omatekemänsä segnot ja codat omaan kirjastoonsa. Sitten kun olet ne tehnyt sellaisiksi että ne miellyttävät silmää, ota file-valikosta "Save library" ja tallenna "text expressions". Sitten on omat merkit tallessa ja voit liittää ne mihin tahansa dokumenttiin "open library"-komennolla. Ei tartte joka kerta nysvätä niitä laatikoita erikseen.
 
Suosittelen myös lämpimästi omien työpohjien tekemistä, joissa on valmiiksi omat kirjastot segnoineen ja codineen ja sointumerkkisuffiksit yms. Aina kun tekee laput noista työpohjista niin säästyy hemmetisti aikaa. Muista myös näppäinkomennot (metatools). Ota expression-työkalu päälle, paina shift- ja haluamasi kirjainnäppäin. Sen jälkeen osoita valikosta mitä expressionia haluat tuon näppiskomennon tarkoittavan. (Vaikkapa S-niiinkuin segno ja C-niinkuin Coda). Sitten vaan expression-työkalu päällä klikkaat S-pohjassa viivastoa niin segno tuloo suoraan siihen ilman eri nysväystä. Näitä Metatool-komentoja kannattaa ohjelmoida joka työkaluun, nopeuttavat taas tosi paljon.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=39&t=87682