Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Mikko Kankaanpää
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Marshall 18w
Aika:12.01.2005 10:34
Vahvistinrakentajana täytyy sanoa että olen kyllä tässä samaa mieltä kuin Mikko K. (ja Kevin O'Connor): hyvä soundi haetaan kytkennällä laadukkaita komponentteja hyväksikäyttäen - jos ne komponentit vielä soundaa hyvältä, niin vielä parempi.
 
Tosiaan tätä mieltä suurimmaksi osaksi olen, mutta painotan myös ettei ole mitään pahaa käyttää esim. hiilimassavastuksia (carbon comp) putkivahvistimissa. Itseasiassa tilasin erän yleisimpiä arvoja, pääseepähän testailemaan jossain vaiheessa. Useimmat (oikeastaan lähes kaikki) vahvistintehtailijat ovat sitä mieltä että ne soundaavat lämpimämmiltä (myös hi-fi puolella on paljon näiden kannattajia). Erot on pieniä, mutta kyllä niitä on. Toki hiilimassavastukset kohisevat enemmän ja arvo muuttuu iän, kuumuuden jne myötä (kasvaa yleensä), mutta kyllä ne vuosikausia (vuosikymmeniä) kestää ilman ongelmia. High gain piireihin tuskin näitä kannattaa harkita. Sama pätee signaalitiekonkkiin, kyllähän niillä on (usein) vaikutusta soundiin. Ei paljoa mutta kuitenkin.
 
Paljon tästä on henkimaailman asiaa, mutta totuuttakin on seassa. Vaikea näitä on myös testailla kun pitäisi olla indenttiset vahvisistimet ja identtisia vahvistimia on vaikea saada jo osien toleranssien vuoksi.
 
Jonkun tietyn komponentin tuomaa yläpään vaimenemista esimerkiksi pystyy helposti simuloimaan maahan kytketyllä pienellä konkalla - jonka voi vielä laittaa kytkimen taakse, toisin kuin alkuperäisen komponentin.
 
Totta. Mutta komponenttien soundi erot voi olla niin "hämäriä" ettei niitä pysty helposti simuloimaan. Esim. joku "huono" komponentti tuo tietyntyyppistä säröä jne. Kyllähän noita joku labravelho voisi tietysti mittailla...
 
Mikko
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=80772