Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Wez
Alue:Aloittelijat
Aihe:Näin toimii vahvistin
Aika:21.02.2003 15:51
Tone
 
Tonepotikka on yleensä ensimmäisen asteen alipäästösuodin, ja potentiometristä määrätään mistä taajuudesta ylöspäin signaalia leikataan. Kun tone on kirkkaimmillaan, niin silloin ääni on sellainen kun se tone-kytkentään tulee. Mitä enemmän tonea ruuvataan, sitä alemmaksi taajuusvasteessa puolen tehon piste tulee, eli äänestä tulee tummempi, bassovoittoisempi.
 
Gain
 
Äänenvoimakkuus kasvaa kun tätä vääntää. Säröytymiset selitetty ansiokkaasti ylempänä.

Reverb
 
Reverb on kaiku. Kun menet porraskäytävään huutamaan, kuulet reverb-kaiun, jossa äänesi heijastuu monesta kohtaa, sekoittuu keskenään ja tulee tasaisena äänimattona korviisi. Reverbiä käytettäessä kuulostaa tulevan kauempaa, ääritapauksissa melkein haudan takaa. Tällaista kaikua käytetään yleisimmin kitaravahvistimissa, myös jousikaiusta puhutaan.
 
Delay on yksinkertainen kaiku, jonka kuulet kun menet akuankkamaisesti huutamaan vuorenjyrkänteelle. Siinä soittamasi ääni toistetaan samanlaisena hieman myöhemmin kerran (tai monta kertaa, vrt moniäänipäiset nauhakaiut). Näitä on paljon kitaraefekteinä ja äänitys-plug-ineitä.

Master
 
Tämä on yleensä päätevahvistimen, siis kitaravahvarin monen peräkkäisen pienen vahvistinyksikön viimeisen vahvistimen säätö. Tämä voimistaa ääntä sellaisenaan, ja säröyttää äänen vasta tosi kovilla äänenvoimakkuuksilla.
 
Pre
 
Tällä säädetään vahvarin vahvistinlenkin ensimmäisen yksikön äänentasoa. Tätä kovalle säätämällä saa ääneen säröä, vaikka master-nuppi olisi pienellä. Näin toimimalla voi soittaa heviä ilman pelkoa häädöstä.
 
Volume
 
Yleisnimitys äänenvoimakkuuden säädöille. Myös tavataan sanan "master" kanssa.
 
Boost
 
Lisää jotain. Bassoboostissa bassoa korostetaan, volumeboostissa lisätään äänenpainetta. Esim. Soundblasterin korttien valikosta voi laittaa boost-toiminnon päälle, joka lisää mikrofonin vahvistusta 20dB:tä, ja aikaansaa helvetillisen kohinan.
Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=11&t=21390