Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Tommi S.
Alue:Aloittelijat
Aihe:Näin toimii vahvistin
Aika:21.02.2003 13:18   (muokattu 21.02.2003 13:23)
Volume, Boost ja Gain säätimillä säädetään periaatteessa äänenvoimakkuutta. Gain-nimeä käytetään yleensä särön määrää säätävässä säätimessä, Volume-nimeä käytetään äänenvoimakkuutta säätävässä säätimessä ja Boost-niminen on yleensä kytkin jolla voi lisätä äänenvoimakkuutta tai säröä.
Särö ja äänenvoimakkuus liittyvät toisiinsa. Jos säröpedaalista tai vahvistimesta kääntää särösäätimen tarpeeksi pienelle niin särö katoaa, ja tilalle tulee hiljainen puhdas ääni.
Ja jos vahvistimen laittaa tarpeeksi kovalle volyymille niin yleensä tuloksena on säröytynyt ääni, mutta erittäin kovaäänisenä.
 
Vahvistimilla on tietty vahvistuskerroin, joka kertoo sen, miten paljon vahvistin vahvistaa signaalia. Jos vahvistuskerroin on esim. 10, niin vahvistimen sisään menevä signaali tulee ulos 10 kertaisena. Eli jos vahvistimen sisäänmenoon laittaa 2 voltin jännitteen, niin vahvistimen ulostulossa on 20 volttia.
Vahvistimilla on myös käyttöjännite jolla vahvistin toimii. Jos vahvistin saa käyttövoimansa tavallisesta 9 voltin paristosta, niin normaalissa tilanteessa vahvistimen ulostulojännite ei voi olla suurempi kuin 9 volttia. Jos tällaisen vahvistimen vahvistuskerroin on esim. 5, niin jos sisään menee 1 voltti, niin ulos tulee 5 volttia.
Mutta jos sisään meneekin 2 volttia, niin ulos pitäisi tulla 10 volttia. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, koska 9 voltin paristosta ei voi saada 10 volttia. Tällaisessa tilanteessa vahvistimen sanotaan leikkaavan tai kyllästyvän (eng. clip ja saturate).
 
Kuvitellaan tilanne jossa tällaiseen vahvistimeen menee sisälle aalto, jonka huippu on 5 volttia.
 
Aalto alkaa 0 voltista. Vahvistimen ulostulossa on 0 volttia.
Aalto kasvaa 1 volttiin. Vahvistimen ulostulossa on 5 volttia.
Aalto kasvaa 2 volttiin. Vahvistimen ulostulossa pitäisi olla 10 volttia, mutta koska 9 voltin paristolla se ei ole mahdollista, niin vahvistimen ulostulossa on maksimi jännite, eli tuo 9 volttia.
Aalto kasvaa 3 volttiin. Vahvistimen ulostulossa pitäisi olla 15 volttia, mutta koska sekään ei ole mahdollista, niin vahvistimen ulostulossa on edelleen sama 9 volttia.
Aalto kasvaa edelleen 5 volttiin saakka, ja alkaa sen jälkeen pienentyä. Ulostulo on koko ajan 9 volttia, ja alkaa pienentyä vasta kun aalto pienentyy alle kahteen volttiin.
Aalto pienentyy 1 volttiin ja ulostulossa on 5 volttia.
 
Säröefekteissä on vahvistin jonka vahvistuskerroin on tahallisesti asetettu liian suureksi, tai muuten rajoitettu vahvistimen ulostuloa, jolloin vahvistin leikkaa normaalin vahvuisilla signaaleilla. Normaalisti esim. sähkökitarasta tulee aalto joka on vaihtelevaa + ja - jännitettä. Tällöin esim. säröpedaali on tehty niin, että kun sisään menee 0 volttia, niin ulos tulee 4,5 volttia (puolet 9 voltista). Kun sisään menee - (miinus) jännitettä niin ulos tulee alle 4,5 volttia, ja kun sisään menee + jännitettä, niin ulos tulee yli 4,5 volttia.
Jos + jännite kasvaa tarpeeksi suureksi, niin ulos tulee 9 volttia, jolloin vahvistin leikkaa.
Jos - jännite kasvaa tarpeeksi suureksi, niin ulos tulee 0 volttia, jolloin vahvistin myös leikkaa.
 
Kun kitaran kieltä näppää, niin ääni on aluksi kovimmillaan ja hiljenee pikkuhiljaa. Kun kitarasta tuleva signaali menee vahvistimeen joka leikkaa, niin vaikka kitaran kieli soi koko ajan hiljempaa, niin vahvistimen ulosulossa on koko ajan maksimi voimakkuus ja vasta kun kieli soi niin hiljaa että vahvistin ei enää leikkaa, alkaa ääni vahvistimen ulostulossa hiljentyä.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=11&t=21390