Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Tommi S.
Alue:Aloittelijat
Aihe:Näin toimii vahvistin
Aika:20.02.2003 17:46   (muokattu 20.02.2003 18:05)
Tone tarkoittaa äänensävyn säätöä. Elektronisesti äänensävynsäätimet perustuvat yksinkertaiselle kahdesta komponentista tehdylle jännitteen jakajalle.
 
Kaavio1:
 
Signaali
|
R1
|
---- Ulos
|
R2
|
Maa
 
Ylläolevassa kaaviossa signaali tulee ylhäältä ja kulkee alaspäin, R1:n ja R2:n läpi maahan. Jos signaali on esim. siniaalto jonka aallon huiput vaihtelevat -1V ja +1V välillä (V=volttia), ja R1 ja R2 ovat vastuksia, joiden arvot ovat samat, niin Ulos-kohdassa on tällöin siniaalto jonka huiput vaihtelevat välillä -0,5V ja +0,5V. Ulos-kohdassa on siis siniaalto, joka on puolet alkuperäisen signaalin voimakkuudesta. Tämä on perus sähköoppia, eli jännite jakaantuu kahden vastuksen välille tasaisesti, ja jos vastukset ovat samanarvoiset niin jännitteestä jakaantuu puolet kummallekin vastukselle, ja Ulos-kohta vastusten välissä on kohta johon tulee puolet Signaalista.
Ja jos vastusten yhteenlaskettu arvo on mikätahansa, ja esim. R1 on tästä summasta 9/10 ja R2 jäljelle jäävä 1/10 niin tällöin Ulos kohdassa on 1/10 Signaalista. Eli R1 "syö" 9/10 ja 1/10 tulee Ulos-kohtaan.
 
Kondensaattori on komponentti jonka voidaan ajatella olevan eri arvoinen vastus riippuen siitä millä taajuudella signaali sen läpi yrittää kulkea.
 
Kaavio2:
 
Signaali
|
R (vastus)
|
----Ulos
|
C (kondensaattori)
|
Maa
 
Tässä on samanlainen jännitteenjakaja kuin Kaavio1, mutta alempi komponentti on kondensaattori. Kondensaattori on kuin vastus jonka arvo on sitä pienempi mitä korkeampi taajuus sen läpi yrittää kulkea, ja toisaalta mitä matalampi taajuus sen yrittää läpäistä, sitä suurempi on sen vastus.
Nolla hertziä on taajuus jolla minkä tahansa kondensaattorin vastus on ääretön.
 
Ylläolevassa kaaviossa on olemassa taajuus jolla C:n vastus on yhtäsuuri kuin R:n vastus. Tällä taajuudella Ulos-kohtaan tulee puolet alkuperäisestä signaalista, aivan kuin Kaavio1:ssä.
 
Tätä taajuutta suuremmilla taajuuksilla C:n vastus on aina vain pienempi mitä suurempi on taajuus, mutta koska R:n vastus pysyy aina samana, niin R "syö" suuremman osan signaalista taajuuden kasvaessa.
Pienemmillä taajuuksilla taas C:n vastus kasvaa, mutta kun se on tarpeeksi suuri niin se lakkaa olemasta merkityksellinen, koska esim. jos R "syö" signaalista vain 1/100 tai 1/1000 tai 1/10 000 niin sillä ei ole käytännössa mitään merkitystä.
Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=11&t=21390