Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:ddrum54
Alue:Rummut: rumpukamat
Aihe:Rumpujen viritys
Aika:16.12.2004 15:00   (muokattu 01.05.2005 23:45)
terve! tietäiskö kukaan miten sais 20" basarin kuulostaa"heviltä" kun on lyöntikalvona remo cs bass ja etukalvona pearlin??
Tai olisko mitä muita basarin viritys vinkkejä??

 
Jos sä "hevillä" tarkoitat läsähtävää soinnitonta ääntä, niin viritä aluksi normaalisti jokainen ruuvi suunnilleen samaan kireyteen. Sitten löysäät kahta ylintä ruuvia kunnes kalvo hiukan rypistyy niiden kohdalla. Näin saadaan sointi pois. Jos et käytä basarin sisällä mitään demppiä ( patja, makuupussi, 10kg pyykkiä tms.), niin sitten vielä etukalvo mahdollisimman löysälle, siis siten, että se ei soi.
 
Soivalle basarille teen seuraavasti: 1. Ei demppausta, siis aivan tyhjä rumpu. 2. Uusi lyöntikalvo tosi pinkeälle noin vuorokaudeksi, sitten 3. säätämällä matalin mahdollinen soiva kireys. 4. Etukalvo säädetään myös soivaksi. 5. Otetaan yksi basisti polkemaan basaria ja samalla säädetään etukalvoa kunnes haluttu soundi on tavoitettu. 6. Eiku jammailemaan.
 
EDIT: Mietelmiä kalvoista ja virittämisestä:
 
Kalvoina käytän Evansin tuotteita.
Basarissa on lyöntikalvona on EQ4 yksikerroskalvo, joka on varustettu "overtone control ring" nimisellä demppirinkulalla. Siinä on hyvä atakki ja rutkasti bassoa.
 
Basarin resokalvona on sitten useampia vaihtoehtoja. Treenikäytössä ja kaljakuppilakeikoilla (ei mulla muita olekaan) on käytössä G1 yksikerroskalvo, ilman mikkireikää. Jyrähtää mahtavasti ja soi pitkään.
 
Mikitystä varten on EQ3 yksikerroskalvo "overtone control muffle ring" demppirinkulalla. Tällä on helppo säätää soinnin pituutta. Tarvittaessa dempataan lyöntikalvoakin hiukan, pieni pyyhe nojaamaan kalvoon.
 
Virveleissä on lyöntikalvona G1 coated yksikerroskalvot. Herkät ja hyvinsoivat kalvot. Aikoinaan oli yhden virpan kanssa ongelmia. Se oli erittäin kumiseva ja rämisevä messinkivirveli. Sen soundi parani Genera Dry kalvolla. Tällä kalvolla tulee hyvin "läskinen" soundi.
 
Virvelien resokalvoina on Hazy 300:set. Soinniltaan melko kuivat. ( Hazy 200 soi enemmän.)
 
Tomeissa on kolmea eri mallia käytössä. ( Toki yhtä kerrallaan.)
G1 coated, valkoinen yksikerroskalvo. Lämmin, tumma, "perinteinen" tomisoundi.
G1 clear, kirkas yksikerroskalvo. Jämäkkä atakki ja soi pitkään.
G2 clear, kirkas kaksikerroskalvo. Hyvä "läskinen" atakki, soi hiukan vähemmän, kuin em. G1.
 
Virityksestä:
Netistä luntattu ohje:
10" ylennetty D
12" ylennetty A
14" F
16" C
Bassari lyöntikalvo F ( oktaavi alemmas kuin 14")
Bassari resokalvo A - C
Äänet löytyy kätevästi kiipparista.
Tämä ohje on hyvä "laiskalle" virittäjälle. Eräänlainen oikotie. Ei tarvitse läheskään niin paljon ruuvailla, kun pistää suoraan noihin ääniin. Ylä- ja alakalvot samaan ääneen, niin sustain on paras mahdollinen.
Näillä vireillä virvelin surinat on minimaalisia.
Näissä vireissä on lisäksi mukava ominaisuus: Kun lyö yhtäaikaa 10" ja 14" tulee ikäänkuin yksi tomi lisää settiin. Sama tapahtuu 12" ja 16". Eli neljästä tomista saadaankin kuusi eri ääntä.
 
Virvelit säädän tiukemmalle, kuin tuo 10". Vaikuttaa osaltaan surinoihinkin.
 
Rumpujen viritykseen kannattaa varata pari laatikollista kärsivällisyyttä ja lujia hermoja. Se on aluksi tuskaista hommaa, mutta kun sen kerran viitsii opetella, niin onpahan sitten homma hanskassa.
 
TÄRKEÄÄ: jokainen viritystappi samaan ääneen / rumpu.
Bassari irti lattiasta.
Tomit mielellään pois bassarin päältä, vaikuttaa bassarin soundiin paljon.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=30&t=63967