Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:megatherium
Alue:Klassinen
Aihe:Sibelius- Suomen suurin
Aika:14.12.2004 21:16   (muokattu 15.12.2004 17:13)
Sibeliuksella on vahvuutensa ja heikkoutensa. Häneltä löytyy myös hyvin vaihtelevanlaatuista musiikkia. Siitä huolimatta hän onnistui saamaan aikaan harvinaisen hyvää materiaalia ja ainutlaatuista suomesta nousseeksi. Selkeästi ainoat kilpailijat Sibeliukselle näkisi Saariahosta ja Lindbergistä. Ei Kuulasta, Sallisesta ja muista kumppaneista haastajaa löydy.
 
Ei ainakaan orkesterimusiikin saralla, mutta uskoisin Leevi Madetojan olevan Suomen toiseksi merkittävin sinfonikko kenties Rautavaaran ja parin muun ohella, jotka nyt unohdn.
Kuulalla on upea sinfoninen runo Orjan poika kuorolle, solisteille ja orkesterille, joka räiskyy kaikissa revontulen väreissä upeana orkestraalisena freskona, Stabat mater, jota on pidetty eräänä suoimen säveltaiteen merkkiteoksena, mahtava kuoroteos Meren virsi, pianotrio jne. jne. lauluista puhjumatta, joita kuuntelee paljon vaikuttuneempana kuin Verdin ikarakteristikaltaan korostetun italialaisväriotteisä aarioita; Kuulan sävellykjsille on tunnusomaista, että ne huipentuvat vulgaanisen pateettiseen loppunousuun, draammiesesti oivaliseti rakennettuun kliimaksiin.vaikka lopulta elmäyksemme palautuu pianon loppusointujen myötä dessilluusioon, ; saa kyyneleet irtoamaan karskeimmankin äijänrähjän silmistä, kuten joissain liedeissäkin, esim. Epilogi, tai Tule armaani ja kätes mulle anna.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=77779