Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:kunnasja
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Wah-wah pedaalit
Aika:30.11.2004 02:17
Wahin käyttö
 
(Melkeinpä olisi soittopuolen hommia, mutta pistetäänpä tänne kuitenkin. Osa tästä on typerän itsestäänselvää, mutta ehkä jotain hyödyllistäkin tuli kirjoitettua.)
 
Wahittelu on sinänsä yksinkertaista puuhaa: painetaan jalalla pedaalia, ja ääni muuttuu treble-leikatusta basso-leikatuksi. Wau wau... Sitten sen wahin käyttäminen fiksusti. Niin, sepä se.
 
Rytmikäs ja tasaisenjatkuva wakuttelu sopii funkkimeininkiin mainiosti. Soundin elävöittämiseksi kannattaa harrastaa vaikkapa poljennon syvyysvaihtelua, esimerkiksi 1- ja 3-iskuilla hieman vähemmän, 2- ja 4-iskuilla vähän enemmän. Rokki ja hevi kaipaavat hieman enemmän vaihtelua, ettei touhu ala kuulostaa pidemmän päälle ankkalammelta.
 
Sooloillessa kandee kokeilla seuraavia juttuja:
- jos on tilua tai nopeampaa rytmijuttua, wahia kannattaa polkea rauhallisesti
- pitkiä säveliä / linjoja voi elävöittää vähän nopeammalla poljennolla
- kannattaa myös varoa ettei wahi jää paikalleen jos soittaa kieli keskellä jotain tiukkaa lickiä - paitsi tietysti jos on tarkoitus käyttää buusterina. Voipi kuulostaa höynältä.
 
Kuuntelu on kaiken a ja o. Periaatteessa sooloillessa wahin käyttöön kannattaa panostaa yhtä paljon kuin soolon säveliinkin, ainakin jos tekee jotain suunnitelmallista. Huono wahittelu voi myös pilata muuten hyvän jutun.
 
Fiilistelyt, blues jne, tietenkin hoituvat parhaiten juuri perstuntumalla. Mutta tuntumaakaan ei opi kuin soittamalla, eli kaivataan ahkeraa vatkausta. Ja korvien käyttöä. Oman soiton äänittäminen ja kriittinen analysointi on erittäin kehittävää. Se palauttaa nopeasti maan pinnalle. Kokeilunomaisesti voi myös äänittää normaalilla soundilla pätkän, jota wahittelee vasta kuunteluvaiheessa, tällä tapaa voi kokeilla minkälainen wauwau sopii, minkälainen ei.
 
Muutamia tunnettuja wahijuttuja: (hieman mielipidekysymys)
 
Jimi Hendrix - Voodoo Child
Rage Against the Machine - Bulls on Parade
Metallica - Enter Sandman soolo
 
Kuuntelun arvoista materiaalia löytyy ainakin Symphony X:ltä, Steve Vailta, sekä Slashilta. Yksittäisenä palasena In Flames:in kappaleessa Swim on yksinkertainen mutta onnistunut juttu. Metallica / Kirk Hammett ei välttämättä ole laadultaan parasta oppimateriaalia, vaikkakin wahisooloa on ko. herralla varsin paljon. Lisää esimerkkejä vain kehiin.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=77499