Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:LesPaul70
Alue:Muut soittimet
Aihe:Ryhdynkö trumpetistiksi?
Aika:05.11.2004 08:52   (muokattu 05.11.2004 08:59)
Eikös tämä ole kuitenkin optimaalisin määrä venttiileille.
 
Itse asiassa ei. Kun kaikkia kolmea käytetään samanaikaisesti, nuotti jää lievästi ylävireiseksi, ja 3-venttiilisessä trumpetissahan on nuotteja, jotka voidaan sormittaa vain käyttämällä kaikkia kolmea venttiiliä yhdessä. Ongelma esiintyy periaatteessa aina kun käytetään useampaa kuin yhtä venttiiliä samanaikaisesti, mutta selvimmin korvin kuultavissa se on juuri tuossa kaikkien kolmen venttiilin yhdistelmässä. Vielä pahempi se on tuubassa, jossa toki todellisen ja tarvittavan putken pituuden erotuskin on absoluuttisesti milleissä mitattuna suurempi. Ammattimaisessa sinfoniaorkesterissa (jossa edellytetään yleensä erityisen tarkkaa intonaatiota) harvoin näkeekään kolmiventtiilistä tuubaa, vaikka niitä big band/jazz-tyylisissä kokoonpanoissa käytetäänkin.
 
Lääkkeeksi tähän jotkut trumpetistit käyttävät venttilin hienosäätöä sormislaidilla soiton aikana ja jotkut neljättä venttiiliä. Myös muita teknisiä ratkaisuja on valmistettu, esim. ns. compensating valves -systeemit, mutta niillä on sitten kokonaan oma problematiikkansa. "Tosi miehet" (ts. "*tu mä mitään leluja räplää" -jengi) korjaavat intonaatiota soiton aikana huulilla - mutta tämä onnistuu vasta kokeneelta soittajalta ja sittenkin soundi yleensä kärsii.
 
Kolmiventtiilisten "perusmallien" suosio perustuu lähinnä siihen, että mitä useamman venttiilin läpi ilma joutuu kulkemaan (myös "avointen" venttilien läpi eli sellaisten läpi, joita ei sillä hetkellä paineta), sitä tukkoisempi soundi putkesta lähtee. Sekä tietysti hintaan (halvimmat mallit ovat kolmen venttiilin malleja).
 
Vaikka trumpetti on toki äärettömän monipuolinen soitin, on kuitenkin syytä pitää mielessä, että jazz-soitto ja klassinen soitto edellyttävät hieman erilaista soittotekniikkaa. Kokenut soittaja yleensä pystyy mukautumaan molempiin tyyleihin, mutta aloittelijan kannattaa ehkä kokeilla päästä sisälle trumpetin soittamiseen panostamalla yhteen tyyliin.
 
Jos soiton opettelun aloittaa vasta aikuisiällä, trumpetti ei välttämättä ole kiitollisin vaskisoitin opeteltavaksi - jokin isompaa suukappaletta käyttävä saattaisi tuossa tapauksessa olla helpompi omaksua. Mutta jos innostusta ja kärsivällisyyttä riittää, mikä jottei.
 
Ai niin, nyrkkisääntö on, että vaskipuhallin tarvitsee sitä vähemmän sävelkorvaa mitä enemmän soittimessa on venttiilejä. Eniten sävelkorvaa tarvitaan tietysti vetopasuunan soittoon.
 
Tällaiset terveiset sinfoniaorkassa vaskimölyä tuottavalta muusikolta.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=14&t=75162