Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Trebla
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Jyrsinteristä
Aika:26.10.2004 11:06   (muokattu 26.10.2004 11:06)
En ole ikinä itse asioinut, mutta monet ammattilaiset tuntuvat hankkivan teränsä Malmin terästä.
http://www.malmintera.fi/

 
Toinen paikka Helsingin seudulla voisi olla Mechelin Oy http://www.mechelin-company.fi/
Ainakin Tampereella kyseisestä puulaakista on saanut yläpuolisella laakerilla olevia teriä. Hinta on suolainen, mutta tulee sille hintaa jenkkilästäkin tilatessa.
 
Toinen mahdollisuus on ostaa pitkällä istukalla oleva terä ja laittaa sopivankokoinen laakeri sinne terän yläpuolelle. Tällä säästää muutaman euron. Ongelmana on ainoastaan se, että yleensä laakeriterissä on otettu valmiiksi huomioon laakerin viemä tila karan pituudessa. Omatekemällä ei pääse yhtä syvälle ts. karaa joutuu vetämään istukassa ulommaksi, jotta laakeri näkyisi jyrsimen alatason alapuolella. Tämä on lähinnä turvallisuusriski sillä kara voi livetä helpommin istukasta.
Lisäksi eri jyrsinmalleissa on eroja siinä, kuinka alas jyrsimen "koneosuuden" saa laskettua kohti jyrsittävää kappaletta. Hinta ei tässä aina ole ratkaiseva tekijä: Meikäläisen yläjyrsimistä viidenkympin Ferm "ELU-kopio" laskeutuu alemmaksi kuin Boschin sininen "ammattilaismalli".
Mitä alemmas, sen parempi, sillä lyhyemmällä karalla pärjää tai pääsee jyrsimään syvemmälle turvallisesti.
 
Kunnolliset jyrsinterät tosin maksavat jopa 10 kertaa enemmän kuin nuo bilteman halpis terät, joten harraste käyttöön ei välttämättä kannatta. Eikö käy terä jossa ohjauslaakeri alhaalla? Biltemassa taitaa olla tuollaisia noin 5 eurolla.
 
Ei käy silloin, kun pitäisi koloja jyrsiä siten, että "sabluuna" on siinä kappaleen päällä. esim jos mikkikoloja tai kaulataskua jyrsii. Monesti käsivaralta ajo kyllä riittää tarkkuutena, mutta ainakin kaulataskun jyrsimisestä tulee turhan hikistä hommaa, jos meinaa "istuvan" tehdä.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=74629