Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Juzzu
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Puun filleröinti
Aika:24.09.2004 14:55   (muokattu 02.11.2005 10:20)
Kovasti on kyselty pikaviestein ja savumerkein kuinka tein fillerivärjäyksen Teleen (ja itse asiassa tein samanlaisen LP:iin), joten laitetaan resepti tähän kaikessa yksinkertaisuudessaan.
 
Filleröinnin olen tehnyt pääasiassa ulkonäkösyistä mutta on siitä iloa myös lakattaessa, lakkaa nimittäin kuluu huomattavasti vähemmän kun puun syyt ovat tukittu eikä lakkaa pääse imeytymään puuhun. Filleröinnin voi, ja kannattaa, tehdä myöskin maalattavaksi meneville puille jos puulaatu sattuu olemaan syinen. Mutta asiaan:
 
Värjättävälle puulle tehdään pohjatyöt kunnolla loppuun asti. Tämän jälkeen ruiskutetaan puuvalmiille rungolle lakkaa sen verran, että puun tasaiset kohdat saavat pintaansa lakan. Riippuen puun syiden laadusta ja määrästä syyt taas imevät lakan itseensä, jättäen syiden reiät auki. Itse olen lakkaa ruiskuttanut muutaman kerroksen tällaisen sopivan ohuen kerroksen aikaansaamiseksi. Käyttämäni lakka: http://img72.imageshack.us/img72/7564/tlpinnoitevermeet0up.jpg Filleröintiin kannattaa valita puulaatu jossa on selvästi avoimia syitä, esim. saarni tai mahonki.
 
Tämän jälkeen voidaan alkaa sottaamaan paikkoja fillerillä. Eli järjestetään jostain tavallista puukittiä, joka ohennetaan kurapaskan oloiseksi liejuksi lämpivällä vedellä. Liejuun sotketaan halutun sävyistä väriainetta, itse olen käyttänyt värinä soitinrakentajalta saatuja pullonpohjia tyyliin "tuo kyllä käy". Itse olen käyttänyt kummassakin projektissa tumman ruskeaa, mutta toki muitakin sävyjä voi käyttää, esim. Gibsonin Voodoo-sarjassa filleröinti on tehty punaisella sävyllä.
 
Värilieju hangataan jo kuivuneeseen runkoon rätillä tms. Tarkoitus on siis täyttää nämä avonaiset syiden suut tällä tahmella mössöllä, liejun viskositeetin sopii siis olla sellainen ettei se imeydy syistä liikaa puun sisälle, mutta toisaalta että se kuitenkin jaksaa pakkautua syyn reikään. Tämän jälkeen käsitellään koko puu ja ihmetellään miten fillerillä saa nätisti sotkettua samalla myös vaatteet. Jätetään kuivumaan ja pohditaan samalla, miten ihmeessä joka puolelta törkeän värinen ja sotkuisen oloinen soitin saadaan ikinä kohtuullisen näköisesti.
 
Fillerin kuivuttua aloitetaan hiomaan filleröityä puuta sopivaksi todetulla hiomapaperilla. Hionnan edetessä alkaa paljastumaan, miksi runko lakattiin miten lakattiin ennen filleröinnin aloitusta. Nimittäin joka puolelta sotkuisen oloinen runko puhdistuu nätisti puun tasaisilta kohdilta, sillä filleri on tarttunut vain lakan päälle eikä puuhun - sen sijaan syihin mennyttä filleriä ei enää hiomapaperi pysty pois ottamaan. Ja hionnan jälkeen kädessä pitäisi olla, toivottavasti, filleröity pala (poltto)puuta.
http://img72.imageshack.us/img72/2821/tlrungonsyyt1gz.jpg
 
Tässäpä siis tapa jolla itse olen tuon toteuttanut, mielelläni lukisin muita variaatioita tai sovelluksia aiheesta?
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=71965