Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Stratocasterin viritys ?
Aika:28.09.2022 09:33
Moi.
 
Zeni: Vai olenko oikeassa jos oletan, että järkevintä on muuttaa se kiinteäksi ? Jos näin niin miten se oikeaoppisesti tehdään ? Tästä ei ole tarkoitus saada mitään virtuoosikeppiä vaan lapsille harjoittelukitara.
 
Fenderin "peltitallavibra" on aitona ja alkuperäisenäkin ainakin toimivampiin rakenteisiin tottuneen mielestä haastava saada asialliseen soittokuosiin, halpiskopiona likipitäen mahdoton.
Ainakaan älykkäällä työmäärällä.
Joten ajatuksesi kiinteäksi modaamisesta on erittäin järkevä.
 
Oikeaoppista tapaa ei sinänsä ole, modausinnosta ja -taidoista riippuen valitaan lukuisista vaihtoehdoista itselle/asiakkaalle sopivin.
 
Yleisesti ottaen, yleisin on ruuvata etureunan ruuvit tarkasti niin kireälle että tallalevy on varmasti bodyssä kiinni, muttei niin kireällä että viisteestä (löytyy yleensä halpiksistakin, tuosta sulla olevasta ilmeisesti ei) johtuen takapää vielä lähde nousemaan, ja olemassaolevilla jousilla tai niitä lisäten vedätetään talla jousikynttä kiristämällä niin lujasti bodyyn kiinni ettei liiku.
 
Lasten käyttöä ajatellen kammen reikään on ehkä syytä ruuvata pidätinruuvi tmv. koska jousilla "blokatun" saa kyllä epävireeseen jos kammen ruuvaa takaisin kiinni ja vääntää.
 
Sulla näyttäisi tuossa olevan "kelluvan tallan" (=Epin ei-ikinä-vireessä-tallan) tolpparuuvit, joten tuo ratkaisu tuskin sellaisenaan toimii, koska kuvan perusteella ruuvien kannat ovat suht saman kokoiset kuin tallan etureunassa olevat reiät ja tuolla tapaa kiristämällä tallan etureuna noussee kun jousia kiristää.
Suurempikantaisilla ruuveilla onnistunee tuon edellä (ja linkitetyn viestiketjun alkupäässä) esitetyn mukaisesti.
 
Koska veikkaan ettei tarkoitus ole käyttää mahdollisimman paljon aikaa ja rahaa projektiin, itse varmaankin blokkaisin tallan suurempikantaisilla etureunan ruuveilla ja maksimimäärällä jousia.
 

 
Hivenen parempi ja varmempi tapa on blokata F-tyyppinen talla tallablokin kummankin puolen kiilatuilla palikoilla, jotkut väittävät merkittävää soundin muuttumistakin havaitun, parempaan tai huonompaan, kommentoijasta riippuen ;).
 
Kaupallisiakin vaihtoehtoja tuosta rakenteesta löytyy.
 
Paras -vaikkakin ylivoimaisesti työteliäin- on ainakin omasta mielestä peittää alkuperäinen blokin reikä bodyyn liimatulla puupalalla, poistaa blokki ja ruuvata talla kiinteästi bodyyn ja palikkaan kiinni.
Vaatii tietenkin kielireikien poraamisen ja kieliholkkien hankkimisen ja asentamisen ellei tallasta satu löytymään "top-load" reikiä.
 

 
Kefiiri: Tuossa vielä blokkauskeskustelua:
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=209200&o=0

 
:)
 
Lähinnä kuitenkin mnetviestiketjukulttuurille uskolliseen tyyliin asian vierestä: "pallit jousien välissä ilman takapleksiä" -keskustelua ;).
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=246711