Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Kitarat: akustinen
Aihe:Akustisen aloittelu
Aika:07.04.2022 08:53
Moi.
 
Tervetuloa mnettiin.
 
Ensikitara on aina hankala etenkin akustisena, pitäisi olla niin helpposoittoinen ettei innostus heti alkuunsa sammu.
 
Merkki/brändi ei etenkään tuossa hintaluokassa vaikuta piirun vertaa, huonoissa säädöissä oleva tai rikkinäinen/valmistusviallinen yksilö tappaa innon alta aikayksikön, oli valmistaja mikä tahansa.
 
Harppisaksassa tehtiin ihan kohtuullistakin instrumenttiosastoa -jos toki suunnitelmatalousvetoistakin- joten pelkästään sen vuoksi tuota sulla jo olevaa kitaraakaan ei kannata pelkän valmistusmaan perusteella suinpäin hylätä.
Joistain löytyy myös säädettäväkulmaista kaulaa ymv. erikoisrakenteita, jotka saattavat helpottaa säätöihin saamista.
 
Vanhempaa akustista osastoa puoltaa sekin että joku on saattanut tehdä melkoisenkin työn että olisi soittokunnossa, ja käänteislogiikalla se että on edelleen olemassa eikä tuhottu puoltaisi tuota oletusta.
Saahan joistain (ei kaikista järjellisellä panostuksella) Landoloistakin hierottua soittopelejä joten miksei noistakin.
 
Olennaisinta olisikin mun mielestä jollain tapaa määritellä kuinka hyvin tuo nykyinen kitarasi on säädöissään.
Netistä löytyvin ohjein voit itsekin mittailla kaulan kaarevuutta ja kielten korkeutta satulassa ja otelaudan päältä eri kohdista, mutta johtuen akustisten rajallisista ja usein haastavista säätömahdollisuuksista, mahdollinen säätötarve olisi mun mielestä ainakin ekalla kerralla syytä ulkoistaa.
Jos kaula on kovasti notkolla, kaularautaa (jos sellainen on) voi kevyesti koittaa säätää, jos kaula ei suoristu tai mutteri on jumissa, väkisin ei kannata vääntää.
Samoin satulan uria (jollei ole nollanauhalla varustettu) voi madaltaa/korottaa tai nakerrella vaikka uuden satulan, tallanluuta madaltaa tai vaihtaa jne.
 
Toisaalta, jos "uusi" instrumentti vastustamattomasti polttelee, vaihtoehtoa uuden hankkimiselle ei oikein ole.
Noviisille iirikseenpissityksi tulemisen vaara on aina suuri, joten yksityiseltä en suosittele ainakaan ilman asiantuntija-apua halpisakustista ostamaan.
Eli liikkestä uusi ainakin sinnepin mieleiseksi säädettynä, tai kokeneempi kaveri mukaan ostoksille jos yksityiseltä käytettyä harkitset.
 
Soittelun iloa.
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=51&t=245955