Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:megatherium
Alue:Klassinen
Aihe:Miksi Tuukkasen Sea symphonyn avausosa on "poistettu" Spotifysta
Aika:29.05.2021 09:09   (muokattu 29.05.2021 15:02)
Klamin musiikkiestetiikasta:
"Helsingin kaupunginorkesterin kansankonsertissaan soittama Tuukkasen Kalvean immen tarina oli Klamin ensimmäinen kosketus Kalervo Tuukkasen musiikkiin. Teos ei
vakuuttanut Klamia ei sisällyksellään eikä sävellystyönäytteenä. Tuukkasen sävellyskonsertti pari vuotta myöhemmin sen sijaan oli ilahduttava tapaus, parhaimpia mitä viime aikoina tältä alalta on kuulunut. Tuukkasen vahvoina puolina Klami pitää vauhdikkuutta, lennokkuutta ja sujuvaa, kangertelematonta ilmaisua. Säveltäjän heikkoutena on hänen mielestään epäitsenäisyys: Sibeliusmaisuus on näet niiden /Tuukkasen teosten/ varsinainen ydin. Se ei ilmene yksin teeman keksinnässä, vaan myös äänenkuljetuksessa, struktuurissa ym. leimaa antavissa piirteissä. Huomautuksista huolimatta Klamin käsitys Tuukkasesta on vahvasti myönteinen: - - - niin vauhdikasta ja sujuvaa juoksevaa allegroa kuin Serenata giocosan viimeinen osa, ei kirjoita muu kuin tosi lahjakas mies."
 
Sanoisin että Klamin kritisoima sibeliusmaisuus Tuukkaen musiikissa joka saattaa kuulua vain joinakin yksittäisinä sitaatteina joissakin teoksissa ei ole niin hallitseva kuin Klamin tekstistä ilmenee. Esim. Serenatan ja Meri sinfonian viimeisen osan loppunousu on selvästi mukailtu Sibeliuksen 5. sinfonian avausosan ja jälkimmäinen sen finaalin loppunousun mukaan mutta muuten musiikki on ehtaa Tuukkasta ja hänen musiikissaan ilmenee emotionaalista voimaa joka Sibeliuksen musiikista silmiinpistävästi puuttuu.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=242916