Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:megatherium
Alue:Klassinen
Aihe:Sibelius-kritiikkiä
Aika:22.11.2020 08:05   (muokattu 23.11.2020 13:44)
Prophet: Sinfoniat, kaikkia ei kiinnosta! Karelia -sarja, Finlandia, Jääkärinmarssi, Valse Triste, Kuusi, Berceuse sekä lukuisia muita upeita teoksia. Suomen kansallissäveltäjä ansaitusti, ei kritisoitavaa. Keittokirjakin julkaistu:
 
https://kotiliesi.fi/himahella/sibe … 50-vuotta-megastara-ja-kulinaristi/

 
Olet kyllä tavallaan oikeassa mutta Sibeliuksen Karelia sarja ym. luettelemasi teokset ovat kevyellä vaikkakin ehkä onnellisella kädellä sävellettyjä populaareja kappaleita joista ei löydy metafyysistä syvyyttä ja ovat sikäli marginaalisia teoksia tietystä laadukkuudesta ja vankasta ammattitaidosta huolimatta.
 
Sibeliukselle on tyypillistä ja kuvaavaa juuri kuten sen ilmaisit että tällaiset tilapäisluonteiset käyttömusiikkia edustavat pikku sepitteetkin kohoavat merkitykseltään jopa hänen pääteoksiksi miellettyjen sinfonioiden yläpuolelle mikä osoittaa sen että Sibeliusta ei ollut luotu säveltämään kovin laajamuotoisia sinfonisia teoksia joista puuttuu emotionaalista syvyyttä ja voimaa vaikka onkin sanottu että hän käsittelee perittyjä muotoja sinfonioissaan uudella tavalla, tekee niillä jotakin uutta ja ennennäkemätöntä.
 
Kansallissäveltäjä nimitys ei sinällään kuitenkaan ole kovin mairitteleva sillä siihen kätkeytyy se oletus että hänen säveltämänsä musiikki on jotenkin puisevaa, sovinnaista ja konservatiivista mikä kyllä kuvaa hyvin Sibeliuksen musiikkia.
Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=9&t=243345