Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Muuntajan hurinan/huminan vaimennus
Aika:28.09.2020 08:42
Moi.
 
Kefiiri: Noin sivistävästä vastauksesta täytyy antaa oitis plussa!
 
Kiitos.
 

 
Kefiiri: Eihän tämä liity enää ketjun aiheeseen ollenkaan, mutta olen luullut toroidin olevan vain hienompi nimi rengassydänmuuntajalle.
 
:)
 
Tämäkin on malliesimerkki siitä kun joku tieteellinen (tässä tapauksessa matemaattinen) termi "lainataan" käyttökieleen.
 
Pikkuhiljaa komealta kalskahtava termi yleensä laajenee merkitykseltään tai merkitys jopa vaihtuu, ja jossain vaiheessa valtaosalla sen käyttäjistäkään ei ole käsitystä siitä mikä termin alkuperäinen merkitys on.
 
Malliesimerkkejä on audiolaitteissa signaaliamplitudin muuttamisessa gain (=vahvistuskerroin), kuten samaisessa aihepiirissä distortion (=särö).
 

 
Kefiiri: Ihan hyvin ei asia selvinnyt googlaamallakaan, toroidina tarjoiltiin ihan normin näköistä rengassydänmuuntajaa.
 
Havaitsemasikaltaiset suoraviivaistamiset ja merkitysten (tahallinen?) sekoittaminen on valitettavasti arkipäivää kun markkinointihakukoneilla etsii asiatietoa :).
 
Hommaa ei auta lainkaan se että etsii suomeksi, tietoa on vähänlaisesti ja se on usein joko väärää tai tulkinnanvaraista.
Osasyynä on meidän kokolailla yksinomaan lainasanojen varassa kehittyvä kieli, kuten myös kielitoimistokin hitaudellaan/ylimalkaisuudellaan.
 
Esimerkiksi toroidin englanninkielinen Wikipediasivu:
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Toroid
 
Ja toroidin (sähkötekniikka) suomennkielinen Wikipediasivu:
 
https://fi.wikipedia.org/wiki/Toroidi_(k%C3%A4%C3%A4mi)
 
Suomenkielisellä sivulla on toroidin esimerkkinä torus, ja vaikka sinänsä onkin ihan oikein (koska torus on yksi toroidin mahdollinen poikkileikkausmuoto), sähkötekniikan kannalta harhaanjohtava koska moiset ovat useammastakin eri syystä harvinaisia.
Itse en ole torus-toroidi-sydäntä nähnyt koskaan, enkä moisia sydämiä edes kaupan.
C-sydäminä pyöreätä poikkileikkausta näkee esimerkiksi mikroaaltouunin muuntajissa, mutta nuo eivät ole muodoltaan toroideja vaan "tavallisia" rengassydänmuuntajia.
 
Suomenkielinen matemaattinen torus-sivu on parempi (matemaattista toroidi-sivua ei ole), mutta on ymmärrettävyydeltään heikompi koska vaatii tukevaa pohjatietoa geometriasta ja matematiikasta:
 
https://fi.wikipedia.org/wiki/Torus
 

 
Kefiiri:Ero lienee siinä, että toroidin sydänrinkula on poikkileikkaukseltaankin pyöreä?
 
Ei, tuossa tapauksessa (pyöreä poikkileikkaus) kyseessä olisi torus, joka toki on yksi toroidi-muodoista.
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=243030