Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Klapp
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Soittokamojen termit: suomi vai englanti?
Aika:18.09.2020 09:04   (muokattu 18.09.2020 09:12)
Todettakoon, että asia, mistä ainakin itse intouduin mussuttamaan Gibson-ketjussa, ei koskenut varsinaisesti kitaran tai sellon kaltaisia, suomeen (ja muihin kieliin) jo hyvä tovi sitten ehtoisasti uponneita lainasanoja. Kitara ja sello on molemmat suomea, ylämiddle tai fretti musta (ainakaan vielä) ei. Toistan tässä yhteydessä toisessa ketjussa esittämäni retorisen kysymyksen: mitä sellaista termi "ylämiddle" ilmaisee, mitä termi "yläkeskiääni" tai "ylemmät keskiäänet" eivät onnistu sanoina tavoittamaan?
 
Yläpuolella (ylämiddlessä?) pariinkin otteeseen esitetty ajatus suomenkielisen sanan käyttämisestä, mikäli luonnikas sellainen sattuu jo valmiiksi löytymään, on ihan käypä ajatus. Toisaalta ajattelen, että mitä kielijumalien päätöksiä täällä sitten vaikka niiden siinä toisessa ketjussa esille nousseiden "attackin" ja "releasen" kanssa meidän, alan intohimoisten ammattilaisten ja harrastajien, täytyy oikein jäädä odottamaan? Emmekö juuri me (jos jotakuta nyt vituttaa tämmöinen mukaan agitoiva monikko, niin ymmärrän ja pahoittelen; vituttaa se muakin, mutta en oikein keksinyt parempaa tapaa ilmaista tätä asiaa) ole etulinjassa siinä jengissä, jolla luulisi olevan potentiaalia miettiä sopivia suomenkielisiä ilmauksia asioille, joiden luonteesta juuri meillä voi olla parempi haisu kuin vaikkapa kielitoimiston ammattilaisilla?
 
Toisaalta, ellei tällaista tuumintaa kohtaan ole minkään sortin kiinnostusta, ja tulee hyvin toimeen kielellisen sotkunsa kanssa, niin siinäs sitten taivuttelee attackia ja releasea omiin lauserakenteisiinsa sopivaksi. Omalla kohdalla olen vain huomannut, että viestin asia tuppaa sotkeentumaan kummasti juuri näistä syistä; että heikommin hoksaa, mitä kirjoittaja tarkoittaa, kun tekstissä taivutellaan kaikemmaailman päivystäviä ylämiddlejä sopimaan kieleen, joka ei tällaisia sanavartaloita oikeastaan (ainakaan vielä) tunnista.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=243022