Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:iec
Alue:Studiotyöskentely
Aihe:Uudet monitorit kotistudioon, mutta mitkä?
Aika:07.08.2020 13:41
Varsinkin jos huone on aika pieni, pääsee parempaan lopputulokseen subilla + pienillä kajareilla. Itsellä käytössä studiomonitorit, joissa alarajataajuus 64Hz. Näistä joudun vaimentamaan basson -5dB, sillä kajarit lähellä seinää ja nurkkaa. Subilla saa alabasson säädettyä juuri sopivaksi. Subina mulla on DIY suljettu 10" aktiivisubi, jonka toisto on napakka jonnekin 30Hz saakka.
 
Winukalle voi vielä hommata ilmaisen APO + Peace EQ-ohjelmiston, jolla saa hienosäädettyä toistoa vaikkapa mittauksen perusteella.
 
Yksi vinkki,mitä kaikki eivät tiedä: Jos sulla on samassa huoneessa ylimääräisiä refleksiviritettyjä bassokaappeja, kaiuttimia jne jne, ne voivat tehdä studiomonitorien bassovasteeseen kuoppia viritystaajuutensa kohdalla. Huomasin tämän kun mittasin omaa systeemiä. Ihmettelin miksi oli 50Hz kohdalla vaimentuma. Syyksi paljastui subbarin vieressä oleva PA-kajari jonka viritystaajuus on juuri 50 Hz.
 
Samoin muuten esim akustinen kitara alkaa resonoimaan kopan ominaistaajuudella musiikkia kuunnellessa studiomonitoreiden kautta. Tämän takia ammattistudioissa ei ole tarkkasmon puolella ylimääräisiä soittimia ja muita pömpeleitä.
Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=16&t=242773