Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Rodger
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Kitaran bodyn rakentaminen
Aika:19.06.2020 01:38
Olen tehnyt viisi lankkukitaran runkoa laminoimalla. Kolme ensimmäistä tein saunan lauteiden runkopuuksi tarkoitetusta tervalepästä, Neljännen tein niin ikään laudepuuksi tarkoitetusta lämpökuivatusta haavasta. Edellä mainitusta tervalepästä olen tehnyt myös kaksi "through-the-body" kaulaa. Liimana olen aina käyttänyt Cascol Polyuretaaniliimaa. Vanhin kitara on 10 vuotta vanha, eikä mitään ongelmaa. Kaulaa ja runkoahan ei ole tarkoitettu purettavaksi. Enkä ole havainnut soinnissa mitään eroa vastaavan hintaluokan tehdasvalmisteiseen kitaraan.
 
Nyt juuri viimeisen viikon aikana olen tehnyt viidennnen rungon ja tällä kertaa Bauhausin keisaripuu/paulownia -hyllylevystä. Ne on liimattu kolmesta pitkittäissuuntaisesta palasta. Eli periaatteessa pituussuunnassa ei ole katkoksia, jotka estäisivät ääniaaltojen etenemisen.
 
Keisaripuusta on tehty instrumentteja ja jopa sähkökitaroiden runkojakin. Siksi päätin kokeilla. Kaksi levyä päällekkäin liimattuna oli liian ohut ja kolme taas vähän liian paksu. Lopullinen ratkaisu oli sitten kolme levyä ja ohennus kaulataskun kohdalle rungon takapuolelle.
 
Yksi syy, miksi kiinnosti kokeilla tällaista vaihtoehtoa, oli se, että ennen levyjen yhteen liimaamista oli helppo tehdä päällimmäiseen levyyn kaulataskun aukko kuviosahalla. Aukon pohjan suoruus oli taattu, koska se oli seuraavan levyn yläpinta.
 
Kädessä pideltynä ja työstäessä keisaripuu oli kevytttä ja pehmeää höttöä, joka otti itseensä kaikki mahdolliset virheet. Työkalujen on syytä olla hyvin teräviä kun sitä työstää. Useamman kerran tuli mieleen epäilys siitä, onko hommassa mitään järkeä? Lohkeiluja ja naarmuja joka puolella. Välillä tuntui, että on rakentamassa lennokkia bambusta. Viimeiset hionnat saivat kuitenkin pahimmat jäljet katoamaan ja uskon palaamaan.
 
Kun sain kitaran viimein kasaan, niin saatoin tyytyväisenä todeta, että sehän soikin akustisesti erittäin mainiosti. Ylitti kaikki odotukset.
 
Kuvia: https://imgur.com/a/Zup2ZdU
 
Koska keisaripuu on kevyttä, niin rungon paksuus ei mitenkään haittaa, vaan se tekee kitarasta tasa-painoisen eli kaula ei sukella. Kitara on kokonaisuudessaan kuitenkin kevyt. Kuvissa näkyvät tekniset osat on kaikki halvinta mahdollista Kiina-valikoimaa.
 
Koko hommahan lähti liikkeellä siitä, että tilasin kokeeksi mikkejä, joita mainostettiin alnico-mikkeinä. No, 6 eurolla saa mitä saa :) Sitten huomasin, että minulla oli jo muutenkin kaikki tarvittava uuteen kitaran runkoon. Kaulan lainasin toisesta kitarasta, mutta nyt on Kiinasta tulossa uusi upea ja täydellinen kaula ja virittimet :) Eikä maksa paljoa.
Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=242327