Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:dfloreno
Alue:Roots
Aihe:Bluesiniksipirkka: Tee Oma Slide
Aika:29.06.2004 13:18
Noniin kaikki höpönassut,
 
näin kesän kunniaksi, kun vettä sataa ja ei oo muutakaan tekemistä, niin tehdäänpä oma slide. Nämä ohjeet eivät ole 100% omia visiota, vaan ovat, kuten bluesin pitääkin, kantautuneet tänne metsikköön tarinoina ja muina huhupuheina. Ja heti kräkeen mainitsen ,että myös tässä asiassa voidaan haluttuun lopputulokseen päätyä monta eri reittiä pitkin, eli lähinnä jaetaan tässä nopeita vinkkejä. Ja toisin kun otsikko antaa ymmärtää, slidellä voi (ja pitääkin, prkl! :) soittaa muutakin kuin bluesia, joten jokainen kokeilemaan.
 
Itse asiaan, tämmöiseen touhuun tarvitset vain narua (vaikka paistinarua) joka on kohtalaisen ohutta, mutta kestävää, tyhjiän viinipullon (kun homma hanskassa, ja liksat kohdillaan, kannattaa kokeilla myös whiskey-pulloja), kynttilä ja ämpärin joka on täynnä kylmää vettä.
 
1. Ensiksi testataan että haluttu sormi mahtuu ko. pullon kaulasta sisään, ja katsotaan siitä minkä pituisen siitä slidestä haluaa.
 
2. Sitten kun haluttu pituus alkaa hahmottua, sidotaan sitä narua sille kohdalle, josta haluaa sen kaulan katkeavan, ja yrittää sitoa sitä narua siihen ainakin 4-5 kierrosta, siististi ja tiukasti. Lopuksi narusidotaan yhteen ja siitä voi jätää pienet narunhännät roikkumaan.
 
3. Tämä kun on tehty, sytytetään kynttilä palamaan ja valutetaan steariinia sille narulle, siten että naru peittyy, mutta älä jätä niitä solmun häntiä steariinin alle.
 
4. Kun steariini on kuivunut, sytytä se naru palamaan niistä solmunhännistä ja annat sen palaa kokonaan pois.
 
5. heti kun naru on palanut pois, laitat pullon kaula alaspäin ämpäriin ja kuuluu mukava rasahdus, useinmiten tässä vaiheessa pullon kaula katkeaa itsestään, jos ei niin pieni kolautus niin kaulu katkeaa.
 
Jos kaikki on mennyt hyvin ja tuuriakin ollut matkassa, niin pullo on katkennut kohtalaisen tarkasti ja ei ole kovin röpelöinen eikä epätaisainen. Pieniä epätasaisuuksia voi yrittää korjata hiekkapaperilla (varovasti, se lasi on kovin haurasta) ja sitten kun kaikki ok, niin kannattaa sillle pullon kaulalle levittää liimaa, joka a) pitää sen lasin kasassa, b) ei aiheuta viiltoja sormiin.
 
Tämäntyyppinen slide pidetään siten sormessa, että se pullonkaulan rengas on kämmeneen päin (helppo selittää, hei! :) eli sillei että soittaessa se katkennut kohta osoittaa ylös. Jos sen paksumman rengasÄ/korkki puolen pitää ylöspäin osoittamassa niin se vaikeuttaa turhaan, entisestään jo vaikeata soittotyyliä :).
 
Muutamia havaintoja viinipulloista: kaikki viinipullot ei toimi tähän hommaan. Joissain se lasi on aivan liian ohutta, ja tunnetusti liian ohut slide = huono soundi. Ja kierrekorkki viinejä ei kannata ostaa muutenkaan :) Toisaalta esim. whiskey-pulloissa on monesti todella paksua se lasi ja sitä on myös hankala käsitellä jos slidestä on tehnyt liian pitkän. Mistä tulikin mieleen, sliden myytti nro 1.: sliden ei tarvitse (eiköä saakaan olla) yhtä pitkä kun kaula on leveä, että mukamas voi soittaa sillä kaikkia keiliä samaan aikaan; tälläisiä tilainteita tulee vastaan kerran kymmenessä vuodessa. Vaikka monesti näyttä siltä että soittaja soittaa kaikkia kieliä, siellä ei oikeasti soi kuin maksimissaan 4 kieltä. Mutta takaisin pulloihin: jostain syystä kun lasi tehdään pulloksi niin sen pullonkaulan toinen puoli on yleensä paksumpi, tulette huomamaan kun rikotte niitä pulloja, että aina toinen seinämä on oleellisesti toista paksumpi. Yleensä tällä paksummalla puolella soittaessa on parempi soundi - tosin puhtaasti makukysymys.
 
Tämmöinen lasislide on hyvä kompromissi painossa, eli tällä on helppo soitella sekä akustisella että sähkiksellä. Tosin, oma vankkumaton mielipiteeni asiasta on se, että akustisella kannattaa aluksi opetella käyttämään ylipäätään koko slideä ja sitten on helpompi tulla sähkikseen. Miksi näin? Siksi koska, akustisissa on yleensä kielet "liian korkealla" (puhtaasti treenikysymys :), jolloinka slide ei osu ja kolise nauhoja vastaan. akustisissa ei myöskään ole vaivana nuo alle .012 kielet, mikä osaltaan helpottaa ja parantaamyös soundia. Ja jollain sähkiksillä se vaan on murhaa edes yrittää soittaa slidellä, ja mieleen tulee heti esim. Ibanez tyyppinen lätkämaila, jossa on .009 kielet, äärimmäisen lähellä kaulaa (action = 0) ja kaulan radius luokkaa 20" (toisin sanoen on ihan suora) ja satulan korkeus, lukkojen takia, olematon. Tosin, kun osaa soittaa niin pystyy hätätilassa tollaisella vetää, ja on vedettykin - ei tämäkään ole mitään välineurheilua! :).
 
Joku kerta kun jaksan niin otan kuvan kaikista noista slideistä mitä oon tehnyt, tehdään semmoinen slidegalleria :).
 
Vielä semmoinen huomio, että oikeesti se helpoin (ja bluesein) tapa tehdä asia on se, että rikkoo just tyhjennetyn pullon kaverin päähän ja alkaa soitella serenadia kaverin eukolle ja vikitellä sitä mukaansa. :).
 
ps. Nyt kun kesällä grillatte ja syötte sitä lihaa, niin kokeilkaa niitä luita slideiksi. Mulla esim. on yks lampaan luu mikä on ihan ykkönen kun soittelee vaikka akustisella lap stailiin ja avoimessa D:ssä .. jos tosta ei tuu kylmii väreitä selkään, niin on kyllä tunnevammainen :).
 
Terveisin, Dave
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=10&t=65057