Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Aloittelijat
Aihe:Syntetisaattorin kytkeminen kotiteatterijärjestelmään
Aika:18.11.2019 07:24
Moi.
 
Tervetuloa mnettiin.
 
Tldr: Jos et halua sijoittaa aktiivi-PA kaappeihin, eikä monona soitteleminen basso- tai kiipparicombon kautta mielytä sekään, suosittelisin hyvälaatuisia kuulokkeita.
 

 
Esseentynkää:
 
raattu: Minulta löytyy valmiiksi kotiteatterijärjestelmän alku, jossa on kaksi kappaletta Klipsch RP-5000F lattiakaiuttimia, jotka saavat äänensä Denon AVR-X1600H viritinvahvistimen läpi tällä hetkellä televisiosta. Nyt olisi tarkoitus käyttää näitä kaiuttimia myöskin syntetisaattorin äänen toistamiseen, koska en haluaisi hankkia erillisiä studiomonitoreita, vaan rakentaa sellaisen järjestelmän, jossa pystyn käyttämään kotiteatteria musiikin toistamiseen tietokoneelta, televisiosta ja soittimista.
 
Haastava idea, ja pitkälti tuhoon (=kaiuttimien) tuomittu ellet tyydy todella vaatimattomiin äänenpaineisiin synan ja mahdollisten rumpukoneiden yms. kanssa.
 
Vastaavalla tavalla on tuhottu määrätön määrä ihan kelvollisiakin stereojärjestelmien kaiuttimia, paskoista puhumattakaan, niin kitaralla kuin kosketinsoittimillakin.
Ja täysin syyttä.
 
Studiomonitorien käyttö on yhtälailla heikoilla jäillä tallaamista, ovat tässä käyttötarkoituksessa kokolailla samalla viivalla kuin HiFi-järjestelmätkin, vaikkakin kehittyneimmissä aktiivimonitoreissa saattaa olla DSP suojauksia varjelemassa elementtejä käyttäjän kämmeiltä.
 
Mahdollista tuo kotiteatterin lävitse soitteleminen toki on, mutta vaatii kurinalaisuutta ja/tai erikoislaitteistoja joista kumpaistakaan aniharvoilta löytyy.
 

 
raattu: Vahvistimestani löytyy etupaneelista AUX-portti ja takapaneelista Audio IN (phono)-portit ja kahdet muut Audio IN-portit, joista toiset on nimetty "CBL/SAT" ja toiset "Media Player". Mitä näistä tulisi käyttää syntikan liittämiseen?
 
Sitä mikä jä vapaaksi kun kaikki muut (tärkeämmät ;)) ohjelmalähteet on kytketty.
Ellei manuskasta löydy parempaa tietoa, sisäänmenot ovat yleensä ominaisuuksiltaan (herkkyys/dynamiikka) identtisiä (pl. phono ja mic.).
 

 
raattu: Syntetisaattorista löytyy R/L output-lähdöt, joista käsittääkseni nuo piuhat vahvistimelle tulisi vetää.
 
Suoraan tuskin pystyt häiriöittä kytkemään koska ainakin viritinvahvistin on maadoittamaton, eli signaalimaiden potentiaalien samanlaisuudesta ei ole mitään takeita.
 
Apumikseri ja galvaanisesti erottavat DI-boksit ovat varmin tapa päästä mahdollisimman häiriöttömään signaaliin.
 

 
raattu: Käsittääkseni tuo phono-tyypin portti on jo valmiiksi pois laskuista.
 
Oikeassa olet, Phono on poissa laskuista ilman käänteistä RIAA-korjainta.
 

 
raattu: Olen kuullut, että on mahdollista käräyttää lattiakajarit, jos huudatan syntikkaa liian kovalla voimakkuudella. Onko tätä äänentasoa jotenkin mahdollista määrittää, jotta pysyisin varmasti ns. turvallisella tasolla äänenvoimakkuudessa?
 
Turvallista tasoa on äärihankala määritellä, koska etenkin syntetisaattoreiden aaltomuodot ovat hankalasti analysoitavissa.
Ja koska vaarassa ovat (jopa samalla aaltomuodolla) niin basso- kuin diskanttielementitikin.
 
HPF (High Pass Filter = ylipäästösuodin) ja limitteri ovat oivia konsteja suojella alapääelementtejä, kuten on kompressorikin oikein käytettynä.
 

 
raattu: Onko näiden laitteiden liittämisessä muita ongelmia esim. jos tulevaisuudessa laajennan soitinjärjestelmää rumpukoneella, vocoderilla tai toisella syntikalla?
 
Apumikseri kannattaa ehdottomasti hankkia valmiiksi jos haikailee useampaa äänilähdettä.
Jos et tunne tarvetta äänittää mikserin kautta, miltei mikä tahansa halpis jossa on riittävästi sisäänmenoja, kanavia ja sulle tärkeitä ominaisuuksia (EQ/AUX/FX/yms.) riittää.
Äänittäminen on tuskallista noiden halpismikserien kautta, johtuen suhteettoman suuresta kohinasta, joten jos sellainen on ajatuksissa, kuvetta joutuu kaivamaan ihan toisella tapaa.
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=11&t=241217