Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:paskiaispaska
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Suomeen tuotu feikki Tokaita(Fakai) 90-luvulla?
Aika:08.11.2019 17:21   (muokattu 08.11.2019 17:29)
Alotetaanko nyt kirjotus sillä mistä tämä oma kiinnostus aihetta kohtaan syntyi.
 
Tein kitarakauppoja tuossa noin kuukausi sitten. Tehtiin vaihtokauppoja ja luulin saavani vaihdossa 80-luvun alkupuolen japanissa valmistetun Tokai Breezysoundin(tele). Kaupat tehtiin huoltsikan pihalla hämärässä, joten vasta kotiin päästyäni rupesin ihmettelemään metalliosien ja varsinkin kaulan lakkapinnan hyvää kuntoa - ollakseen noin vanha kitara. No, siitä alkoi sitten googlailu ja kitaran purkaminen täysin osiin. Tankkasin pääkoppani täyteen tokai-tietoa foorumeilta, kuvista, vanhoista esitteistä, tunnistusoppaista.. Sain aika vahvan käsityksen siitä, että kyseessä ei ollut vanha japanilainen laatukitara, vaan jotain ihan muuta - joten vaadin kauppojen perumista. Tämä tuli myyjälle itselleenkin yllätyksenä ja hänkin koitti vähän selvitellä asiaa ja lopulta päädyttiin purkamaan vaihtokaupat kun asiaan ei oikeen tullut varmuutta mistään.
 
Itseäni häiritsi se, että vaikka kitara oli hyvä soittaa, niin ainoa missä luki tokai, oli lavassa oleva hieman rypyssä oleva tarra. Virittimet olivat "peltikuoriset" halpisvirittimet - samat mitä squier käyttää ja fenderin pussissa myytävät tarvikevirittimet. Mikeissä ei mitään merkintöjä, kaularaudan säätö modernilla kuusiokololla, sähköt, potikat jne hyvin uuden näkösiä.. Myös todella ohut kaula ihmetytti. Netistä kun tutkin asiaa, niin japanilaisissa breezysoundeissa ei edes ole 6-numeroisia sarjanumeroita käytetty koskaan - paitsi jossain kokoruusupuisessa erikoismallissa. Tämä kitara on jo seuraavalla omistajalla, ja hän oli saanut selville kitaran ensimmäisen omistajan suomessa joka on tämän ostanut uutena kuulemma ihan suomalaisesta kivijalkaliikkeestä 90-luvun puolivälissä.
 
Oon tätä aihetta "Tokai" nyt tutkinu aivan perkeleesti ja huomannut, että ilmeisesti suomessa on 90-luvun puolessa välissä myyty uutena näitä hyvinkin outoja breezysoundeja joissa 6-numeroiset "sarjanumerot" ja samanmuotoiset lavat mitä fender telecasterissa(tokai muutti lavan muodon oliko 84 jälkeen?). Tuntuu oudolta, että suomeen 90-luvulla tuoduissa japanin breezysoundeissa olisi kuitenkin tätä fender lapaa käytetty.. Samoiten 'sarjanumerointia" joka aikamoisten googlesukelluksien jälkeen kerrotaan kuuluvan "Fakai" kitaroille.
 
Jos en aivan väärin ole ymmärtänyt, niin 90-luvulla kun, Tokai kitaroita on jossain määrin valmistettu myös jossain korealaisessa tehtaassa, niin joku canadalainen kauppias oli saanu tilattua halvemmalla merkittömiä kitaroita suoraan tuolta samalta tehtaalta "ohi tokain", ja näitä kutsutaan nimellä "Fakai", eli feikki Tokai. Näihin sitten vaan oli liimattu tokain tarra lapaan ja myyty hyväuskosille asiakkaille japanilaisina aitoina tokai kitaroina. Tästä löytyy juttua kun lyö googleen "Fakai guitars".
 
Oon tässä funtsinu, että kumpi on todennäkösempää.. Suomen maahantuoja on saanut tilattua Japanin tokain tehtaalta suomeen aitoja japanilaisia kiraroita fenderin muotosilla lavoilla(vaikka joutuivat vissiin muuttamaan lapojen muotoa oikeussyistä 80-luvun puolivälissä) ja halvemmilla osilla ilman tokai brändäyksiä ja muista poikkeavalla sarjanumeroinnilla.. Ja vieläpä 90-luvun laman aikoihin kun raha oli kaikkilla vähän kiven alla. Vai olisko joku kenties keksiny keinon myöskin täällä suomessa tehä vähän enemmän voittoa/myyty kitara sillon ku ollu talous aika paskassa jamassa koko suomessa? Ja nyt suomessa pyörii näitä epämääräsiä "Tokai" kitaroita joiden kerrotaan olevan japanista, koska "90-luvulla japanin tokait oli tämmösiä", vaikka poikkeavat täysin muissa maissa myydyistä made in japan tokai kitaroista?
 
Ja tämä miksi tuo palauttamani kitara minulle varmaan myytiin 80-luvun alkupuolen yksilönä, on se koska siinä on se "fender lapa" mitä ei pitäis enää vuoden 84 jälkeen olla tokain kitaroissa, ja näinollen myyjä tietenkin luuluut että kyseessä on todella vanha kitara.
 
Nää kaikki ajatukset ja kirjotukset on tälläsiä "Ehkä, vissiin kai", juttuja, koska niin paljon joutunu lukemaan tästä aiheesta tietoa tässä lyhyessä ajassa, ni saattaa myös ajankohdat ja asiat mennä sekasin sun muuta.. Mutta tällänen pieni juttu tuli mieleen. Onko ajatuksia aiheesta? En viitsinyt mihkään tokaikeskusteluun tätä laittaa, koska aika äkkiä jää huomaamatta joltain jolla saattais olla tietoa aiheesta tai pystyis oikasemaan jos olen käsittäny jotain väärin.
 
Tässä kuvia siitä kitarasta jonka palautin myyjälle tuossa kuukausi sitten ja josta koko kiinnostus aiheeseen sitten lähti:
 
https://m.imgur.com/a/tIWg8pl
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=241173