Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Putkivahvistimen biasoinnista
Aika:11.08.2019 07:13
Moi.
 
Pinewood: Olenko ymmärtänyt oikein, että sovitettu (matched) putkipari tai -nelikko sisältää keskenään sähköisesti samanlaisia putkia...
 
Jos putket ovat sovitettu sähköisten ominaisuuksiensa perusteella -esim. Mesan "omat" putket- asia on juuri noin.
 
Sähköisten sovitusparametrien kirjo on kuitenkin laaja, joku mittaa yhtä parametria, joku toinen toista, kolmas useampia, joten pelkkä "matched" markkinaslogan ei välttämättä tee eri sovittajien putkia vertailukelpoisiksi.
Sen enempää hinnan kuin muidenkaan osa-alueiden tiimoilta.
 
Aivan oma lukunsa on GT, joka sovitti -ja kenties sovittaa edelleenkin- putkensa lähinnä äänellisten ominaisuuksien (särökäyttäytymisen) perusteella.
 
Kättä onkin jo vuosikymmenet -jo ennen nettiaikaa- väännetty siitä mikä on "oikea" sovitustapa, vai onko putkien sovittaminen alun alkaenkaan tarpeellista:
"koska niitä ennenvanhaankaan ...tana sovitettu ja rokki soi regardless".
 

 
Pinewood: - ja jos ostan vain yhden pääteputken omaavaa vahvistintani varten sovitetun nelikon, voin unohtaa ensimmäistä putkea varten tehdyn biasoinnin jälkeen vahvistimen biasoinnin siihen asti kunnes koko nelikko on yksitellen käytetty?
 
Kuten tuossa yllä jo todettiinkin, yhden putken vahvarit ovat pääsääntöisesti katodibiasoituja A-luokan (SE) vahvareita, jotka eivät biasvirran muuttamista kaipaa putkia vaihdettaessa ellei putken tyyppi (=sähköiset parametrit) muutu radikaalisti.
 
Noiden vahvareiden lepopiste pääsääntöisesti pakotetaan mahdollisimman tarkkaan toimintasuoran suoran osan puoleenväliin, josta seuraa se että suunnitellusta putkityypistä (tai kuormasta) poikkeaminen aiheuttaa lepopisteen liukumisen jompaan kumpaan suuntaan, josta puolestaan seuraa särökäyttäytymisen muuttuminen ennalta-arvaamattomasti.
 
On toki mahdollista tehdä epäsymmetrinen "puolikas" B- tai A/B putkivahvari, mutta en ole koskaan tuollaisesta kaupallista toteutusta nähnyt.
Jos tietää mitä tekee, eli lähinnä osaa säätää biasin ja kuorman oikeaksi, tuollaista epäsymmetristä vahvaria on "helppo" demota ottamalla PP vahvarista toisen puolen putken/putket pois.
Tai muokatulla vaiheenkääntöputkella.
Selvinnee melko nopeasti miksi noita ei juurikaan tehdä kuin korkeintaan mielenkiinnosta ;).
 
Epäsymmetristä PP vahvarin vaiheenkääntäjää matkivat A-luokan vahvareiden toimintapisteen hienosäädötkin ovat olleet lähinnä putiikkipelien herkkuja.
 

 
Pinewood: Entäpä jos minulla on kahden pääteputken vahvistin ja olen ostanut sitä varten sovitetun nelikon - voinko vaihtaa pääteputkia yksitellen, jos vain toinen putkista simahtaa?
 
Jos putki simahtaa omia aikojaan ilman ulkoista tekijää, pelkkä putken vaihtaminen aniharvoin auttaa.
Laadukkaat hyväsoundiset putket älykkäästi suunnitellussa vahvistimessa on todella kestävä yhdistelmä, ja äkilliset putkivauriot kielivät usein syvemmällä piilevästä viasta.
Toki, jos soundi on kuin perskarva -ohut ja epäpuhdas- ja putket helisevät ja välkkyvät vanhuuttaan, tilanne on toinen.
Tilanne on toinen myös jos putkea ajetaan äärirajoilla (lähinnä korkeilla anodijännitteillä) kuten joissain vahvareissa äänellisten ominaisuuksien vuoksi tehdään
 
Rikkoutuva pääteputki vie myös yleensä mennessään muitakin komponentteja joten äkillisen putkivaurion jälkeen vahvari kannattaa aina tarkistaa eikä lykätä suinpäin uutta putkea kantaan.
Joko itse jos osaa, tai ammattiauttajan toimesta jos ei osaa tai ei ole varma tiedoistaan ja taidoistaan.
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=240671