Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Uraltone Jr. ja 5R4 tasasuuntaaja
Aika:26.07.2019 06:12
Moi.
 
heinovi1: Käytän Uraltone Jr. vahvistimessa yleensä joko NOS 5V4GA tai 5Y3 tasasuuntajia. Riippuen siitä minkälaisen jännitteen pääteputkille haluan. Joskus kuitenkin olisi tarvetta matalille jännitteille ja suuremmalle virralle. 5R4 olisi muuten sopiva ratkaisu, mutta datalehtisen suosituksena on käyttää ensimmäisenä suotokonkkana 4uf. Onko muilla kokemuksia 5R4 tasasuuntaajan kestosta isommilla suodoilla?
 
Semantiikkaa kenties, mutta kuten muuntajakytketyn putkivahvistimen pieni/suuri kuorman impedanssikin, isommat/pienemmät konkat ja isompi/pienempi suoto ovat kokolailla merkityksettömiä ajatusmalleja.
Kumpaisessakin kun on vain kaksi vaihtoehtoa, suuniteltu ja suunitellun vastainen.
Se, että suunitellun vastainen käyttö toisinaan tuottaa korvaa mielyttävän lopputuloksen, huomattavasti todennäköisemmän vikaantumisen sijaan, se on toinen juttu se.
 
Etenkin jos, ja tässä tapauksessa kun, kyseessä on A-luokan vahvistinastetta ruokkiva putkitasasuuntaajalla varustettu virtalähde jonka kuormitus pysyy käytännössä samana vahvistimen ohjauksesta riippumatta, putkivalmistajan esimerkkikytkennöistä ei suinpäin kannata poiketa.
 
Jos putkitasasuuntaajien suunitteluperusteet ja -periaatteet kiinnostavat, tuon linkin takaa:
 
http://diyaudioprojects.com/Technical/Tube-Power-Supplies/
 
löydät varsin kattavan tietopläjäyksen SE-A vahvistimen putkitasasuuntaajalla varustetun virtalähteen vaihtoehtoihin ja rakenteiden eroavaisuuksiin.
Vaikka kyseessä onkin Hi-Fi vahvarin virtalähteen ruotiminen, etenkin A-luokan päätteissä eroavaisuudet instrumenttivahvistimiin ovat huomattavasti pienemmät kuin A/B luokan pääteasteiden virtalähteissä.
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=240598