Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:EeroNiemelä
Alue:Elektroniikka ja soitinrakennus
Aihe:Mitä kitaravahvistimen gain- ja master-säätimet tekevät?
Aika:27.10.2018 15:59   (muokattu 27.10.2018 16:10)
6ry9yr3lu: moi,
 
En vaan löydä tästä selkeää tietoa mistään, niin kyselen teiltä viisailta. Vahvistimessani on kaksi stagea, pre- eli gain ja master eli volume. Käsittääkseni säröä voi muodostua molemmissa vaiheissa, ja niiden säädöt vaikuttavat saundiin.

 
Kyllä vaan, näin se menee. Siinä, mitä Gain- ja Master- säätimet useimmissa kitaravahvistimissa tekevät, ei periaatteessa ole mitään eroa. Molemmat ovat potentiometrejä eli säätövastuksia, jotka johtavat osan signaalista maahan. Jos säädät esim. volumen nollille, johtaaa potikka koko signaalin suoraan maahan, jolloin mitään ei pääse seuraavaan vahvistusasteeseen - oli tämä seuraava vahvistusaste sitten etu-tai pääteputki.
 
Gain-nimitys on sinänsä harhaanjohtava, että Gain-ei sinänsä muuta lainkaan sitä, paljonko aste signaalia vahvistaa. Esim. tyypillisen 12ax7-triodin vahvistus (gain) on tyypillisesti n. 60, tarkoittaen sitä, että jos ajat vahvistusasteeseen sisään 1 V signaalin, pihalle tulee 60 V signaali. Se mitä Gain-säädin eli gainpotikka tekee, on muuttaa tuota sisäänmenevää jännitettä. Eli jos vaikka potikka johtaa puolet signaalista maihin, niin seuraavaan vahvistusasteeseen meneekin 1 V sijasta vain 0,5 V (jolloin signaali hiljenee 6 dB), mutta vahvistuskerroin eli putken Gain on silti se sama 60.
 
En tajua kuitenkaan, mitä varsinaisesti tapahtuu, kun väännän esiasteen vipua kohti kaakkoa. Ilmeisesti esiasteen putki jumppailee lisää, josta syntyy säröä. Miksi sitten vaihdettuani 12AX7-putken 5751:een en saa väännettyä esiastetta särölle enää vaikka käännän höngän täysille? Eikö pienemmän vahvistuskertoimen putken pitäisi nimenomaan säröytyä aikaisemmin, koska joutuu tekemään kovemmin töitä?
 
Tämä johtuu edellä selittämästäni. En osaa sanoa, mikä tyypillisen 5751-asteen vahvistuskerroin on, mutta sanotaan että se on n. 30. Eli jos ajat sinne 1 V sisään, pihalle tulee 30 V. Tämä ei riitä ajamaan seuraavaa vahvistusastetta yhtä lujaa särölle kuin 12ax7:n tuottama 60 V.
 
Kyse ei ole siis ollenkaan siitä, että pienemmän vahvistuskertoimen putki "joutuisi tekemään enemmän töitä", vaan se laittaa sen seuraavan tekemään vähemmän töitä!
 
Koitan tässä välissä selittää, mistä se särö johtuu. Kysehän on putken *yliohjaamisesta* (engl. overdrive). Yliohjaaminen tarkoittaa sitä, että putkeen ajetaan enemmän signaalia kuin se pystyy käsittelemään.
 
Tyypillinen 12ax7-vahvistuaste on biasoitu (kyllä, etuputkikin tarvitsee biaksen, kaikki putket tavitsevat) siten, että ns. tyhjäkäynnillä (putken hilalle ei mene signaalia) hila on 0 V, mutta putken katodi on katodivastuksella nostettu 1,5 V:iin. Tätä kutsutaan katodibiasoinniksi.
 
Putken säröytymisen kannalta tämä tarkoittaa sitä, että jännite hilalla (signaali) voi nousta korkeintaan 1,5 V:iin, ennen kuin virta alkaa kulkea hilalta katodille ja putki ei kykene enää vahvistamaan signaalia - putken läpi anodilta katodille kulkee jo suurin mahdollinen virta. Tällöin putki leikkaa eli "klippaa", joka kuuluu säröytymisenä.
 
Käytettävissä olevasta anodijännitteestä riippuen (olkoon se nyt vaikka 200 V) putki lakkaa johtamasta kokonaan, kun jännite hilalla (signaali) laskee n. -1,5 V:iin (eli -3 V:iin katodiin nähden, joka on siis biasoitu 1,5 V hilan yläpuoelle). Tällöin putki klippaa signaalin aaltomuodon toiselta puolelta, putken läpi anodilta katodille kulkeva virta putoaa nollaan. Tämäkin kuuluu säröytymisenä.
 
Se mitä tämä tarkoittaa soundin ja särön kannalta on se, että putki pystyy vahvistamaan signaalin säröytymättä vain jos se on välillä -1,5 V:sta 1,5 V:iin. Kaikesta tämän ala- tai yläpuolella putki leikkaa eli "klippaa" huiput pois ja tämä on juuri sitä säröä.
 
Ja ennen putkea oleva Gain- tai Master potikka säätelee juurikin tuota sisäänmenevää signaalia - dumppaa siitä osan maihin, tai työntää sen suoraan putken hilalle maksimisärön aikaansaamiseksi.
 
Ja mitä se gain-potikka edes varsinaisesti säätää, putkeen kulkevan signaalin voimakkuutta vai mitä? Ja onko siinä resistori vai miten se tapahtuu?
 
Ja ihan sama masterissa - meneekö se ruvelle vääntämällä master-säädintä, vai pitääkö tuutata gainin läpi enemmän sähköä, jotta näin tapahtuu, vai onko tämä molempien yhteissumma? Ja onko siinä säätimessä samoten resistori, vai miten se toimii?

 
Näihin vastasin yllä.
 
Ja bonuskysymyksenä: vahvistimesani on säädin nimeltä Output Power Reduction. Se vähentää masterista ulos menevää signaalia. Jostain syystä, kun sen vääntää alemmas, menee signaali särölle. Mistä veikkaatte, että tällainen johtuu?
 
Oon ihan uuno näissä, enkä vain tajua. Netistä kun hakee, niin sanotaan, että kun vääntää vipua, niin asioita tapahtuu, muttei kerrota miten ja miksi.

 
En ole ihan varma kytkistä näkemättä, mutta tuo Output Power Reduction todennäköisesti säätää pääteputkien anodijännitettä, joka saa ne yliohjautumaan pienemmällä sisäänmenevällä signaalilla. Voi olla, että siellä on meneillään jotain muutakin.
 
Eipä muuta, kiitti jos on halua höpistä tästä.
 
Toivottavasti selvensi, kysele lisää jos meni yli :)
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=238956